RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Світ

Новини

28 вересня

Всі новини

Стало відомо про розгляд Нідерландами варіанту введення військ на Донбас

Після збиття малайзійського "Боїнга" MH17 над Донбасом у 2014 році уряд Нідерландів розглядав можливість військового втручання у зону катастрофи.

Про це йдеться в матеріалі програми Nieuwsuur для мовника NOS, яка випущена до 10-річчя катастрофи, повідомляє "Європейська правда".

З журналістами Nieuwsuur поспілкувався прем'єр-міністр Нідерландів Дік Схооф. У 2014 році він очолював кризовий комітет щодо MH17 як національний координатор з питань боротьби з тероризмом і безпеки.

Схооф зазначив, що варіант військового втручання дійсно розробили та перевірили, він додав: "це можна було б зробити".

Хоча він зазначив, що це був крайній варіант: "Врешті решт, ви разом відновлюєте мир. Тому я не вірю, що на емоціях було б прийняте таке рішення: що ми збираємося розгорнути солдатів".

Том Міддендорп, колишній начальник штабу оборони збройних сил Нідерландів, теж підтвердив, що "це був цілком реальний варіант". Він розповів, що тоді до країни прилетіли й тренувалися спільно з нідерландськими колегами австралійські спецпризначенці.

"Існувала готовність взяти на себе цю відповідальність, яка також була присутня в Раді міністрів", – зазначив Міддендорп.