RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Світ

Новини

28 вересня

Всі новини

Тhe Guardian опублікував новий лист вчених до НАТО — він кардинально відрізняється від попереднього

Вчені з провідних університетів світу виступили з відкритим листом на підтримку вступу України до НАТО.

Його текст зі списком підписантів опублікувало видання Тhe Guardian.

Лист розпочинається з осуду удару по дитячої лікарні "Охматдит". Підписанти наголосили, що удар ще раз довів, що Росія не зупиниться ні перед чим у своїй спробі завоювати Україну.

"Незважаючи на заяви про те, що "майбутнє України в НАТО" і що шлях країни до альянсу є "незворотним", питання потенційного членства України знову було відкладено. Спокійне сприйняття Росією приєднання до НАТО Фінляндії та Швеції у 2022 році розвіяло міф про те, що Росія відчуває загрозу через розширення НАТО. Пора визнати, що Росія проти членства України в НАТО лише тому, що це завадить подальшій агресії Росії проти цієї країни", - йдеться у листі щодо останньої зустрічі лідерів Альянсу.

Вчені вважають, що фокусування на уявному "занепокоєнні Росії розширенням НАТО" і спроби заспокоїти її, ігноруючи російську пропаганду геноциду та систематичні військові злочини на окупованій території України, включаючи масові вбивства, зґвалтування та тортури, є помилковими.

"Дії Росії свідчать про явний намір знищити Україну як націю, а не захистити власну безпеку. Ідея про те, що розширення гарантій безпеки для України ще більше стимулюватиме агресію Росії, є необґрунтованою, адже Росія вже повністю налаштована знищити Україну і не потребує додаткової мотивації для цього", – йдеться у листі.

Науковці переконані, що Росію можна стримати лише сильнішим військовим альянсом, а жертвувати Україною - це лише збільшити ймовірність війни між НАТО та РФ та майбутніх конфліктів.

Запрошення України до НАТО, на думку науковців, означало б остаточний відхід від політики умиротворення та повернення до верховенства міжнародного права та захисту прав людини.

Рішення розширити гарантії безпеки для України не лише захистить українську державу, але й знову утвердить НАТО та західні демократії як ефективних політичних гравців на світовій арені, наголошують науковці.

Нагадаємо, 8 липня Тhe Guardian опублікувало відкритий лист науковців та громадських діячів з проханням не запрошувати Україну до Альянсу. Основний аргумент – прийом України до НАТО загрожує безпеці США та самому Альянсу.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Світ
Теги: НАТО