RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Світ

Новини

20 вересня

Всі новини

Передача Іраном ракет в РФ: у мережі показали супутникові знімки

У мережі показали супутникові знімки із судном, яке могло перевезти до Росії балістичні ракети з Ірану. Партія із понад 200 Fath-360 прибула 4 вересня.

Про це повідомляє Sky News, посилаючись на джерела в Україні.

Супутникові знімки проаналізувала команда Sky News Data & Forensics.

Зазначається, що ракети малої дальності через Каспійське море переправив корабель Port Olya 3, що недавно потрапив під санкції США. 29 серпня судно перебувало в іранському порту Амірабад, а 4 серпня - в районі Астрахані на півдні РФ.

Незрозуміло, куди були вивезені балістичні ракети, коли вони прибули в російський порт. Українське джерело повідомило, що, можливо, їх відправлять на військовий полігон під назвою Ашулук для випробувань і подальшої підготовки перед використанням на полі бою.

У Каспійському морі Port Olya 3 вимкнуло транспондери (приймально-передавальний пристрій), щоб приховати факт торгівлі зброєю. Судно регулярно курсує між цими країнами.

"Два дні потому інший супутниковий знімок показує, що судно покинуло порт. Жодні дані не надсилалися з 29 серпня. Через шість днів після того, як судно востаннє повідомило свою позицію, воно прибуло до російського порту. Ми регулярно бачимо, як кораблі вимикають стеження, щоб приховати рух. Транспондери AIS вимагаються Міжнародною морською організацією на будь-якому судні вагою 300 тонн брутто або більше. У Каспійському морі невідстежувані кораблі стали більш поширеними, оскільки Іран і Росія продовжують торгувати зброєю. Цю стратегію назвали "темними викликами порту", - йдеться у статті.

Водночас, міністр закордонних справ Ірану Сейєд Аббас Арагчі заявив, що Тегеран не постачав жодних балістичних ракет Росії, додавши, що санкції, введені США та E3 (Британія, Франція та Німеччина) проти його країни, не є рішенням.

Рух суднаФото: Maxar

Зі свого боку Defense Express повідомило, що полігон Ашулук розташований за 100 км на північ від Астрахані. Там відбуваються навчання зенітників, а також випробування систем ППО.

Нагадаємо, раніше західні ЗМІ заявили, що Іран міг передати РФ кілька сотень балістичних ракет. Йдеться про Fateh-360.