RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Світ

Новини

20 вересня

19 вересня

18 вересня

17 вересня

16 вересня

Всі новини

На Заході розповіли про "кліматичні наслідки" війни в Україні

Колишній помічник генерального секретаря ООН Ендрю Гілмор вважає, що війна в Україні, як і інші військові конфлікти на планеті, має кліматичні наслідки.

Про це він сказав у подкасті Bloomberg.

"Є кілька наслідків, одним з яких є, наприклад, стрімке зростання цін на нафту в результаті (повномасштабного вторгнення - ред). Це призвело до позитивного результату - у світі почали більш активно шукати відновлювальні джерела енергії як дешевше джерело пального", - заявив Гілмор.

Він також зазначив, що війна ускладнила переговори між країнами щодо кліматичної ситуації на планеті.

"І Газа, і Україна дуже сильно збільшили розрив між розвиненим світом і менш розвиненими країнами, і це також призвело до більшої складності в переговорах по клімату. І це йде ще далі, коли мова йде, наприклад, про російське вето на заходи в Організації Об'єднаних Націй, які могли б протистояти кліматичній небезпеці", - сказав Гілмор.

На його думку, вся сфера кліматичної небезпеки, раптово набула нового і додаткового значення. Зміна клімату є множником загроз і це відкрило двері для кращого планування і розробки "кліматичної" політики в деяких країнах. Але поки що роблять це не всі.

Гілмор також звернув увагу на низку дуже тривожних тенденцій.

"По-перше, ми зараз переживаємо період більшої кількості конфліктів, ніж будь-коли з 1945 року. За оцінками, нині відбувається 59 окремих конфліктів. По-друге, ми спостерігаємо постійно зростаючі темпи глобального потепління, оскільки нові рекорди, здається, досягаються майже щотижня. І по-третє, ми спостерігаємо зростання правих партій у Сполучених Штатах та Європі, які виступають проти мігрантів, але також скептично ставляться до зміни клімату або частіше заперечують його. Це схоже на збочену іронію, що ті самі люди, які заважають урядам вживати серйозних заходів щодо боротьби зі зміною клімату, потім отримують прибуток від того, що вони називають потоком мігрантів", - заявив він.