RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Новим послом США у Росії може стати магнат з бізнес-інтересами на Донбасі

Новим послом США в Росії може стати хімічний магнат, колишній глава Атлантичної ради (Atlantic Council) Джон Хантсманн, який володіє активами у пострадянських країнах, в тому числі і в Україні.

Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на джерело в Білому домі.

За його словами, Хантсманн довго чекав цього призначення від президента США Дональда Трампа. Зараз кандидатура Хантсманна проходить затвердження в американському Сенаті, але поки застопорилася, але практично ніхто в американському істеблішменті не сумнівається, що він отримає цю посаду.

За даними "Економічної правди", афілійовані з Хартсманном компанії були засновниками кількох великих активів в Україні.

Наприклад, Huntsman International Corporation, зареєстроване в штаті Юта, на початку 2000-х років було співвласником українського-американського СП ТОВ "Хантсман-Стірол". Бізнес-партнером американської компанії по цьому підприємству був горлівський концерн "Стірол", яким на той момент володів громадянин США українського походження Алекс Ровт.

У 2010 році концерн "Стірол", чиї виробничі потужності розташовані на окупованій території Донбасу, був викуплений групою Ostchem Дмитра Фірташа.

На даний момент основний бізнес Джона Хантсмана в Україні представлений київським ТОВ "Хантсман-НМГ" - компанія, через яку Huntsman International Corporation займається реалізацією хімічної продукції і матеріалів російського ЗАТ "Хантсман-НМГ" (м Обнінськ).

Раніше Хантсманн займав пост губернатора штату Юта, був послом США в Китаї з 2009 по 2011 роки, працював в адміністраціях п'яти президентів США і сам був кандидатом в президенти від Республіканської партії у 2012 році.

Експерти Атлантичної ради, який він очолював, часто критикують російську зовнішню політику. Наприклад, в 2015 році Олександр Мотиль, фахівець з України, порівнював режим президента Володимира Путіна з фашистським. У травні американський дипломат і співробітник ради Олександр Вершбоу відзначав, що не слід ігнорувати агресію Росії в Європі.

Однак сам Хантсман ніяк не впливав на аналітичну та інформаційну повістку Атлантичної ради, він виступав як менеджер, який прагнув підвищити цитованість аналітичного центру, розповів РБК колега Хартсманна Харлан Уллман. За його словами, Хантсман не "яструб", а реаліст і прагматик.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що новим послом Росії в США може стати заступник глави МЗС РФ Анатолій Антонов.