RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Посилення США антиросійських санкцій: експерт вказала на ключові моменти нової світової ситуації

Російський політолог Лілія Шевцова перерахувала чотири ключові моменти нової світової ситуації після посилення антиросійських санкцій США.

Про це вона написала в колонці на сайті "Новое время".

"По-перше, санкції - причому, оглушливого масштабу - є індикатором повороту, який починає Америка в своїй зовнішній і внутрішній політиці. "Російський фактор", який зробив Дональда Трампа загрозою національній безпеці для США навіть в очах частини його власної Республіканської партії, виявився поштовхом до того, що рано чи пізно мало статися", - пише Шевцова відзначаючи, що відповідями Білого дому на дії РФ були незадоволені вже за часів Барака Обами. Симпатії Трампа до Кремля зробили неминучим рішення Конгресу обмежити вплив президента на зовнішню політику і забезпечення національної безпеки США.

"По-друге, мова йде про консенсус двох головних американських партій щодо необхідності відповіді країні, яка зазіхнула на конституційні основи США. Ті, хто вважають, що мова йде всього лише про реакцію на "русофілію" Трампа, помиляються", - продовжує політолог.

Шевцова передбачає, що "російський фактор" стане засобом консолідації американців і військово-промислового комплексу США навіть після президентства Трампа.

"Епоха американської м'якотілості і прагнення не дратувати Кремль йде в минуле. Не варто обманювати себе з приводу стратегії Рекса Тіллерсона, яка націлена на "деескалацію" відносин з Москвою", - вважає вона.

"По-третє, позбавлення президента права скасовувати санкції обмежує механізм несилової політики і здатності Білого дому до міжнародних компромісів", - пише Шевцова, додаючи, що американський президент тепер не зможе обміняти санкції на угоду з росіянами, а Кремль втратив надію на торг з Вашингтоном і "Ялту-2".

"По-четверте, немає підстав і для надій на те, що Європа взбрикне і буде чинити опір американському катку. Дійсно, Європа хоче захищати свій бізнес, який працює в Росії. Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер може обурюватися американським санкційним пакетом скільки завгодно - але все даремно", - вважає політолог, нагадуючи, що останній пакет санкцій був узгоджений з європейськими емісарами.

У зв'язку з цим політолог припускає, що європейці будуть змушені шукати єдину з Вашингтоном лінію поведінки щодо Москви.

Як повідомляв "Апостроф", російський журналіст Аркадій Бабченко пояснив ситуацію з новими санкціями проти Росії.