США опублікували нову ядерну стратегію: основні положення

Пентагон оприлюднив документ під назвою "Огляд ядерної політики 2018" (Nuclear Posture Review), який фактично є оновленою ядерної доктриною. Документ оприлюднений на сайті Пентагону.

"Огляд ядерної політики" констатує повернення суперництва між світовими державами (Great Power competition).

"В різній мірі Росія і Китай ясно дали зрозуміти, що вони прагнуть суттєво переглянути міжнародний порядок і норми поведінки, які склалися після закінчення холодної війни", - вважають у Пентагоні.

"Росія продемонструвала свою готовність застосувати силу для зміни карти Європи і нав'язати свою волю своїм сусідам, спираючись на неявні та явні загрози превентивного ядерного удару", - підкреслюється в документі.

Також говориться, що Китай використовує військові заходи для вирішення територіальних суперечок у Східно- та Південно-Китайському морях.

Зокрема, зазначається, що Росія і Китай розробляють асиметричні заходи для протидії звичайним (неядерним) силам США, що збільшує ризик прорахунку і військової конфронтації цих держав з Сполученими Штатами та їх союзниками.

Підкреслюється, що Китай і РФ також розробляють протикосмічне озброєння, щоб позбавити США можливості проводити супутникову розвідку, позиціонування, навігацію і контролювати свою ядерну зброю. Москва і Пекін прагнути розвивати наступальні можливості в кіберпросторі для стримування, підриву або поразки сил США, які залежать від комп'ютерних мереж.

В "Огляді ядерної політики" підкреслюється готовність Кремля першим застосувати атомну зброю.

"Хоча ядерна зброя відіграє стримуючу роль як у російській, так і в китайській стратегії, Росія може також використовувати загрозу обмеженого ядерного удару або його фактичне використання в першу чергу для примусу нас, наших союзників і партнерів до припинення конфлікту на прийнятних для Росії умовах. Москва, мабуть, вважає, що Сполучені Штати не хочуть реагувати на російське застосування тактичної ядерної зброї стратегічною ядерною зброєю", - йдеться в доповіді.

Однак підкреслюється, що США не хочуть розглядати РФ і Китай в якості суперників і хочуть стабільних відносин з цими державами.

"У минулому Сполучені Штати і Росія підтримували стратегічний діалог для управління конкуренцією в ядерній сфері і ядерними ризиками. Враховуючи російські дії, в тому числі окупацію Криму, це конструктивний діалог значно скоротився. Сполучені Штати з нетерпінням чекають нового дня, коли Росія буде взаємодіяти з США, їх союзниками і партнерами прозоро та конструктивно, без агресивних дій і ядерних загроз", - відзначають в Пентагоні.

Крім цього, сказано, що РФ розглядає США і НАТО в якості основних загроз для її геополітичних амбіцій. Звертається увага на військову доктрину Москви, яка допускає превентивний ядерний удар з метою "деескалації" конфлікту на вигідних для Росії умовах і підкреслюється, що "ці хибні уявлення збільшують перспективи для небезпечного прорахунку та ескалації".

"Росія прагнула забезпечити реалізацію своєї стратегії та доктрини шляхом всебічної модернізації ядерного арсеналу. Стратегічна ядерна модернізація Росії зростала і буде продовжувати нарощувати потужності з випуску боєголовок, а також РФ дає можливість швидко нарощувати свої розгорнуті боєголовки", - наголошується в доповіді.

Звертається увага, що Росія модернізує всі складові своєї ядерної тріади: стратегічні бомбардувальники, а також ракети ядерними боєголовками наземного і морського базування. Також РФ розробляє не менш двох нових міжконтинентальних ракет, а також безпілотний підводний апарат, який здатний нести ядерну боєголовку (мається на увазі "Статус-6" або Kanyon за класифікацією НАТО).

Також зазначається, що дії РФ розробок озброєння порушують "Договір між Російською Федерацією та Сполученими Штатами Америки про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь" (СНО-III) і "Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності" (РСМД). На думку Москви, йдеться в документі, розробка нових озброєнь надасть їй переваги у випадку військової ескалації.

"Нарешті, незважаючи на часту критику Москви протиракетної оборони США, Росія також модернізує свою давню ядерну систему протиракетної оборони і розробляє нову ракету-перехоплювач", констатують в Пентагоні.

Крім РФ і Китаю в "Огляді ядерної політики" зазначаються загрози для США з боку Ірану і КНДР.

Як повідомляв "Апостроф", стрілку Годинника Судного дня, які показують напруженість у світі в сфері ядерної зброї, пересунули на 30 секунд вперед.