RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

У США знайшли нові докази зв'язку Трампа з Росією

Колишній чиновник в кампанії Дональда Трампа і бізнес-партнер Пола Манафорта Рік Гейтс під час президентської кампанії контактував з екс-представником російської розвідки.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера.

"Зв'язок між Гейтсом і колишнім співробітником розвідки, позначених в документі тільки як "особа А", є визначальною, оскільки кримінальні звинувачення, висунуті проти Гейтса і Манафорта раніше, стосуються тільки їх лобістської роботи для України до президентських виборів 2016 року в США", - відзначається в повідомленні.

Ймовірні контакти Гейтса з колишнім офіцером розвідки були розкриті в документі, що стосується вироку колишньому адвокату у справі Юлії Тимошенко Алексу ван дер Цваану, який на початку цього року визнав, що помилково свідчив про втручання Росії в американські вибори 2016 року.

На думку прокурорів, Гейтс і ван дер Цваан контактували з колишнім російським розвідником, який також працював в лобістській фірмі Манафорта в Україні у вересні і жовтні 2016 року. Президентські вибори в США пройшли в листопаді 2016 року. Сам ван дер Цваан на допиті у Мюллера "визнав, що знав" про зв'язок з росіянами, тому що Гейтс розповів йому про це.

У матеріалі Reuters наголошується, що опис "особи А" в судових записах, мабуть, відповідає опису Костянтина Килимника, українця, який працював на Манафорта. Він також виступав в якості посередника між Манафором і російським олігархом Олегом Дерипаскою, близьким до президента Росії Володимира Путіна.

У зв'язку з цим наводиться коментар джерела, знайомого з процесом розслідування.

"Той факт, що чиновник, який виконував важливу роль в кампанії Трампа разом з Полом Манафортом, мав справу з особистістю, яка була пов'язана з російською розвідкою і він знав про це, є важливим моментом, так само як і той факт, що Мюллер вирішив показати цю карту саме зараз", - цитує агентство джерело, знайоме з процесом розслідування.

Як повідомляв "Апостроф", з'явилася інформація про те, що звільнений екс-заступник глави ФБР Ендрю Маккейб володіє документами, які можуть мати свідоцтва зв'язку Трампа з Росією. Документи нібито містять подробиці розмов між Трампом і колишнім главою його виборчого штабу Манафортом.