Трамп озвучив несподіване рішення, здатне "підірвати" Близький Схід

Президент США Дональд Трамп заявив, що Вашингтон готовий визнати суверенітет Ізраїлю над спірною територією - Голанськими висотами.

Дану позицію глава Білого дому опублікував в Twitter.

"Через 52 роки Сполученим Штатам пора повністю визнати суверенітет Ізраїлю над Голанськими висотами, що мають критично важливе стратегічне значення для безпеки держави Ізраїль і регіональної стабільності", - написав Трамп.

У свою чергу прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху сприйняв пропозицію Вашингтона зі схваленням.

"За часів, коли Іран намагається використовувати Сирію в якості платформи, щоб знищити Ізраїль, президент Трамп сміливо визнає суверенітет Ізраїлю над Голанськими висотами. Спасибі вам, президент Трамп", - написав він у Twitter.

Голанські висоти - спірна територія, своєю вважають Сирія і Ізраїль. До 1967 року вони входили до складу сирійської провінції Кунейтра, але ізраїльська армія захопила більшу частину цієї території під час Шестиденної війни в червні 1967 року. З тих пір сирійські та ізраїльські сили розділяє демілітаризована лінія.

У 1981 році Кнесет (парламент) Ізраїлю прийняв закон "Про Голанськи висоти", який проголошує суверенітет країни над ними. Однак міжнародне співтовариство не визнало цей документ, зокрема Рада Безпеки ООН визнала закон недійсним і не має міжнародної юридичної сили.

Як повідомляв "Апостроф", в грудні 2017 року Трамп офіційно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю.