RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

​Настає епоха термінаторів: в США йдуть суперечки про створення солдат з суперздібностями

В США суперсолдати-кіборги, поліпшені за допомогою розробок біоінженерії та інших дослідницьких сфер, скоро можуть стати реальністю.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на Business Insider.

Протягом останніх років медична громадськість провела передові дослідження в сфері протезування та імплантації. Нові технології створили нові можливості. Збройні сили США бачать майбутнє, в якому в наступні кілька десятиліть солдати можуть отримати "поліпшення" за допомогою очних, слухових, м'язових або навіть нейронних розширень. Це можуть бути накладки на сітківку або нейронні імпланти, які безпрецедентно з'єднають людину з машиною.

Існують очевидні технологічні виклики для радикальної переробки людей, але, ймовірно, найбільш важливими стали численні етичні та юридичні занепокоєння. Просування технологій вперед неминуче розв'яже битву за те, що можна і чого не можна робити.

"З'явиться змішаний особовий склад розширених і звичайних солдатів. Що це буде означати? Це вплине якось на мораль і товариські відносини між солдатами? Чи стануть розширені солдати дуже бажаним активом?" - сказав дослідник Сухопутних військ США і головний автор дослідження Департаменту оборони Пітер Емануель.

Він пояснив, що командування може віддати розширеним солдатам особливу пріоритетність і вагу, не відправляючи їх в бій. Або ж навпаки, їх можуть тримати на полі битви якомога довше через надзвичайні можливості. Але найбільші і найважчі проблеми виникають тоді, коли такі солдати закінчують службу і повертаються до цивільного життя з купою технологій в своєму тілі.

"І ось такий солдат йде в готель Bellagio в Лас-Вегасі. Він сідає за ігровий стіл, будучи при цьому суперкомп'ютером. Або ж суспільство затаврує таку людину, коли та повернеться", - пояснює Емануель.

Також в Департаменті оборони США поки не готові зіткнутися з тим, що це буде означати для бойових дій, для армії в цілому і для цивільних.

"У наступні 30 років доведеться розбиратися з цими юридичними і етичними труднощами. І ніхто до цього не готовий", - сказав Емануель.

Як повідомляв "Апостроф", в армії США служить і домагається більших успіхів юнак, який народився в Україні, в місті Чернівці, зараз він у званні старшого лейтенанта керує взводом десантників.