Адміністрація Трампа вимагала від розвідки применшувати загрозу від Росії

У США розгорівся скандал після того, як колишній глава відділу розвідки міністерства внутрішньої безпеки (МВБ) США Кріс Мерфі заявив, що його змушували применшувати загрозу російського втручання в президентські вибори в Штатах, адже це виставляло в поганому світлі Дональда Трампа.

Про це повідомляє ВВС.

У своїй офіційній скарзі на начальство, Мерфі звинуватив колишнього і нинішнього міністра в цензурі, дачі неправдивих свідчень перед конгресом і політичний тиск на розвідку. На його думку, керівництво маніпулює розвідданими, обманює конгрес і проводить безпрецедентну політизацію державної служби.

Він також заявив, що адміністрація Трампа наполягала, щоб він применшував загрозу з боку РФ і місцевих ультранаціоналістів, а замість цього акцентував увагу на Ірані, Китаї, мігрантів і антифашистів.

Заяви Мерфі, який є ветераном морської піхоти і колишнім спецагентом ФБР, категорично спростували в Білому домі, пояснивши їх його недавнім пониженням у посаді.

Його скарга була опублікована комітетом Палати представників США з розвідки, який очолює переконаний опонент Трампа, демократ з Каліфорнії Адам Шифф. Вона охоплює період з з 2018 по 2020 рік, коли Мерфі був директором відділу розвідки. У ній згадуються дві попередні скарги на керівництво, які Мерфі подав анонімно в 2018 і 2019 роках.

Мерфі впевнений, що саме вони стали причиною його зниження в посаді. При цьому офіційна причина - витік даних про те, що його відділ збирав досьє на журналістів і учасників протесту в Портленді. Однак колишній глава відділу розвідки вважає це лише приводом, а справжньою причиною називає свою незговірливість і вимагає відновлення на посаді.

У його скарзі йдеться про дії трьох чиновників - колишнього міністра Кірстен Нільсен, в.о. міністра на сьогоднішній день Чаду Вулфа і заступник міністра Кеннета Куччінеллі, але також згадуються і інші.

Розвідник стверджує, що Вулф заборонив йому поширювати доповідь про російську кампанії дезінформації, яка спекулювала на тему розумових проблем у Джо Байдена, конкурента Трампа на виборах. Міністр нібито вважав, що доповідь являє Трампа в негативному світлі.

А заступник міністра Куччінеллі, за словами розвідника, зажадав від нього внести правки в документ з оцінкою загрози від ультранаціоналістів, знизивши ступінь їх небезпеки, і збільшити ступінь загрози від ліворадикальних груп.

Як повідомляв "Апостроф", міністерство фінансів США ввело санкції проти народного депутата України Андрія Деркача за його спроби вплинути на президентські вибори в Сполучених Штатах в 2020 році.