RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

У США масові протести через вбивство копами молодої дівчини: що відомо про Бреонну Тейлор

У низці американських міст тривають акції протесту через рішення суду виправдати трьох поліцейських, які 13 березня убили 26-річну чорношкіру жительку Луїсвілля Бреонну Тейлор. Під час протестів у самому Луїсвіллі двоє співробітників поліції отримали вогнепальні поранення.

Про це повідомляє ВВС.

Бреонна Тейлор працювала фельдшером у місцевій клініці. В ніч на 14 березня в її помешкання в Луїсвілі вдерлися поліцейські, підозрюючи її колишнього хлопця Джамаркуса Гловера в поширенні наркотиків, а її саму - в сприянні цьому. Під час сутички з поліцейськими новий бойфренд Бреонни Кеннет Уокер відкрив стрілянину з зареєстрованого пістолета, копи почали стріляти у відповідь. Бреонна отримала смертельне поранення.

Наркотиків в будинку на знайшли, правда, після загибелі Бреонни Тейлор обшук проводити не стали.

Кеннета Уокера спершу звинуватили в замаху на вбивство співробітника поліції, але в травні, коли справа набула суспільного резонансу, справу проти нього припинили.

Після вивчення всіх обставин справи слідство і суд визнали, що поліцейські Джонатан Маттінглі і Майлс Косгроув діяли відповідно до принципу необхідної оборони. Вони продовжать службу в поліції.

Третього поліцейського, Бретта Хенкісона, який перебував для підстраховки на вулиці, коли його колеги увірвалися в будинок, звинуватили в "злочинному нехтуванні до людського життя" - він 13 березня відкрив неприцільну стрільбу по вікнах будинку Тейлор. За законами штату, йому загрожує до п'яти років ув'язнення. У червні його звільнили з поліції.

Родичі Бреонни Тейлор наполягали на тому, щоб усіх трьох поліцейських судили за умисне або ненавмисне вбивство. Сім'я убитої раніше отримала компенсацію від влади Луїсвілля в розмірі 12 млн доларів.

Протести проти вердикту великого журі пройшли також в Нью-Йорку, Вашингтоні, Атланті і Чикаго. У Портленді, штат Орегон, протестуючі пошкодили поліцейський відділок і кинули в поліцейських пляшку з коктейлем Молотова.

Як повідомляв "Апостроф", американське і світове співтовариство сколихнуло вбивство поліцейськими афроамериканця Джорджа Флойда в Міннеаполісі. Після того, як піднялася хвиля протестів, офіцер поліції Дерек Човін був заарештований. Чотирьох поліцейських звільнили. Протести швидко поширилися по всій країні і вилилися в безлади і мародерство.