Приватна розвідка Stratfor розповіла про проблеми ЄС через "сусідів" Росії

Експерти приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor вважають, що Євросоюзу в 2017 році доведеться пройти своєрідний тест на солідарність через позиції деяких країн, які розташовані по сусідству з РФ.

Про це йдеться у звіті, який є в розпорядженні "Апострофа".

Аналітики називають Угорщину, Чехію і Словаччину певним "буфером для свого великого східного сусіда". При цьому у перерахованих країн немає безпосередніх кордонів з РФ. Протягом історії вони були захищені від військової агресії сусіда, та відчули її лише одного разу: після Другої світової війни і до кінця холодної війни. Тому Угорщина закликає до перегляду відносин Євросоюзу з РФ і виступає за скасування санкцій. "До цього часу ЄС не був одностайний у питанні санкцій проти Росії. Але цей рік буде найбільшим тестом на солідарність ЄС з цього питання, особливо якщо США піднімуть питання про ослаблення санкції проти Росії", - вважають у Stratfor.

Схожа ситуація і з південними країнами Європи – Румунією та Болгарією. У Румунії були суперечки з РФ з приводу контролю в Молдові. А ось у Болгарії не було конфліктів з РФ, чим і пояснюється її більш прагматичні відносини з Москвою. Тому Румунія активізує свою співпрацю з НАТО, щоб зуміти захистити себе в районі Чорного моря, а Болгарія поки що таких планів не будує. Від останньої, на думку аналітиків, можна очікувати спроб зближення та тісної співпраці з РФ.

Докладніше про те, в якій ситуації знаходяться сусідні з РФ держави через її агресію, читайте на сайті "Апострофа".