RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Без цього на Марс ніяк: ЄС вивів з-під санкцій російське паливо

Європейський Союз виключив зі списку санкцій щодо Росії операції по закупівлі або продажу ракетного палива гідразин, яке необхідно для спільного російсько-європейського проекту ExoMars.

Дане рішення від 30 листопада опубліковано в Офіційному журналі ЄС, передає "Європейська правда".

Тепер обмежувальні заходи не застосовуються для надання прямо або побічно технічної/фінансової допомоги, пов'язаної з продажем, постачанням, передачею, а також експортом/імпортом або транспортуванням гідразину в концентраціях 70% і більше.

При цьому операції з гідразином дозволяються лише за умови, що паливо буде призначений для випробування і польотів модуля ExoMars в рамках місії ExoMars 2020 в кількості, яке розраховується у відповідності з потребами кожного етапу даної місії, але не більш як 5000 кг протягом усього терміну дії місії, або для польоту перевізника модуля ExoMars, в кількості, яке розраховується у відповідності з потребами польоту, але не більше 300 кг.

"Положення про технічної допомоги, фінансування або фінансової допомоги, пов'язані із зазначеними вище операціями, підлягають попередньому схваленню компетентних органів. Заявники на отримання дозволу надають компетентним органам всю необхідну інформацію. Компетентні органи інформують Єврокомісію про всіх наданих дозволів", - зазначається в журналі ЄС.

Наголошується, що дане рішення вступило в силу сьогодні, 2 грудня.

Як повідомляв "Апостроф", нещодавно в США привели приклад того, як санкції наносять шкоду великому бізнесу в Росії.