RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Агресія Росії: Швеція вперше за півстоліття сповістить населення про те, що робити на випадок війни

Швеція готується повідомити за допомогою брошур 4,7 млн домогосподарств про те, що робити на випадок початку військових дій. Дана міра робиться шведським урядом вперше за більш ніж півстоліття.

Про це пише видання Financial Times.

Зокрема, у буклеті буде говоритися про те, як населення може взяти участь у "тотальній захисту" (total defence) під час війни, а також як забезпечити себе базовими потребами, наприклад, їжею, водою і теплом. Також в брошурі розкажуть і про загрози кібератак, тероризму та зміни клімату.

Дана публікація вийде на тлі активних громадських дебатах в Швеції з питань оборони і безпеки, загрози з боку Росії і суперечок про те, чи повинна країна приєднатися до НАТО.

"Все суспільство повинне бути готове до конфлікту, не тільки до військового. Ми не використовували такі слова, як тотальна оборона або високий рівень небезпеки протягом 25-30 років і більше. Так що знання громадян дуже низькі", - сказала Христина Андерссон, співробітниця цивільного агентства з непередбачених обставин (державний орган при Міноборони Швеції).

Документ під робочою назвою "Якщо настане криза чи війна" планують опублікувати в травні. Останній раз подібні брошури друкували в 1961 році.

Видання нагадує, що в грудні шведська міжпартійна комісія з оборони прийшла до висновку, що "збройний напад на Швецію не може бути виключено".

Після закінчення холодної війни Швеція скоротила витрати на оборону. Однак даний урядовий курс був переглянутий після анексії Криму Росією в 2014 році і низки інцидентів, пов'язаних з вторгненням російських літаків і підводних човнів на територію Швеції.

Як повідомляв "Апостроф", нещодавно Швеція вирішила посилити військову присутність в Балтійському регіоні на тлі дій Росії.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: СвітЄвропа