RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

У Норвегії зробили гучну заяву про відпрацювання Росією наступальної операції

У березні 2017 року Росія проводила відпрацювання нанесення авіаударів по військових об'єктах Норвегії.

Про це заявив генерал-лейтенант ЗС Норвегії Мортен Хага Лунде на щорічній конференції Oslo Military Society, пише видання The Independent Barents Observer.

"Менше року тому, 24 березня, російські бомбардувальники здійснювали тактичні польоти до об'єктів розвідувальної служби в Варде. Бомбардувальники відпрацьовували наступальні дії, перш ніж вони повернулися на базу на Кольському півострові. В операції брали участь в загальній складності дев'ять літаків", - сказав Мортен Хага Лунде.

Видання зазначає, що біля міста Варде розташований радар Globus 2, який використовується норвезької розвідкою. Даний радар здатний стежити за територією Кольського півострова, де знаходяться бази підводних човнів з балістичними ракетами на борту.

На даний момент біля Варде йде спорудження потужного радара Globus 3, який, як вважають у Росії, може бути використаний в системі протиракетної оборони США.

"Крім того, 22 травня минулого року російські літаки знову здійснювали тактичні польоти біля судів НАТО, здійснюють Норвезькому морі. Вони здійснювали наступальні операції перед тим, як повернулися на бази на Кольському півострові", - зазначив норвезький генерал-лейтенант.

"В цій операції взяли участь в цілому 12 літаків, у тому числі Міг-31, Fencer [Су-24], Fullback [Су-34] і Backfire [Ту-22М]", - додав Мортен Хага Лунде.

"Менше ніж через тиждень, 27 травня, була аналогічна місія, спрямована на наші військові об'єкти в районі Бодо. Це сталося у зв'язку з більш великими зусиллями союзних військово-повітряних сил, проведеними Норвегією у співпраці зі Швецією і Фінляндією. Дев'ять [російських] літаків брали участь в операції", - каже генерал.

Як повідомляв "Апостроф", в минулому році Норвегія продовжила перебування на своїй території військовослужбовців США.