Влада Угорщини зробила гучну заяву про місію ОБСЄ на Закарпатті

Глава зовнішньополітичного відомства Угорщини Петер Сійярто заявив, що Організація з безпеки і співробітництва в Європі повідомила його про відкриття наглядової місії на Закарпатті.

Про це повідомляє Українська правда з посиланням на прес-службу правлячої партії Угорщини "Фідес".

За словами Сийярто, він неодноразово консультувався з ОБСЄ і просив, щоб спостерігачі організації були присутні не тільки на Сході України, а й в західній частині Закарпаття, так щоб "угорське співтовариство на Закарпатті не піддавалося нападам".

Міністр додав, що в п'ятницю він отримав лист від Генсека ОБСЄ з повідомленням про встановлення постійної присутності в Ужгороді. До складу місії нібито увійдуть 12 спостерігачів.

Сийярто зазначив, що генсек ОБСЄ і Верховний комісар з прав людини позитивно відреагували на його прохання про розміщення місії на Закарпатті.

Заява угорського дипломата викликає сумніви, так як для розміщення місії ОБСЄ необхідний консенсус, а Україна виступає проти цього.

На офіційному сайті уряду Угорщини відсутня заява Сийярто про розгортання місії ОБСЄ.

Нагадаємо, після нападу на офіс Товариства угорців Закарпаття Будапешт закликав розгорнути в області постійну місію ОБСЄ.

Як повідомляв "Апостроф", надзвичайний і повноважний посол Угорщини в Україні Ерно Кешкеню висловився про автономію Закарпаття.