RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

До війни готуються всі: названо точку можливого зіткнення Росії і Заходу

Країни НАТО активно розробляють плани по перекиданню військ до кордонів Росії для її стримування і оборони в разі можливого загострення в Європі.

Про це "Апострофу" розповів російський військовий оглядач Павло Фельгенгауер.

За його словами, НАТО переходить до реального стримування РФ, хоча поки і не розглядає розміщення в країнах Балтії і Польщі постійного великого контингенту.

"На саміті міністрів оборони країн НАТО (у червні) остаточно погодять плани, а у липні їх офіційно ухвалять на саміті НАТО в Брюсселі. Тобто НАТО переходить до реального стримування Росії: готуються плани щодо посилення американських угруповань у Польщі, країнах Балтії у разі загострення - а це нові штаби, тому що треба везти війська з Техасу, Оклахоми. Виникне маса питань - готувати інфраструктуру (лагодити мости, тунелі тощо), розробляти детальні плани перекидання військ. Загалом, багато організаційних питань, щоб забезпечити порівняно швидке перекидання сил. Тому сенс стримування такий - якщо Росія піде на загострення, то почнеться перекидання для того, щоб збільшити угруповання. А розміщення сил на постійній основі не розглядається, оскільки Захід поки не готовий офіційно денонсувати основоположний акт з Росією", - відзначає Фельгенгауер.

Крім того, до можливої війни в Європі серйозно готуються не тільки країни НАТО.

"Взагалі загальноєвропейська війна серйозно розглядається країнами Заходу, йде реальне планування. Причому братимуть участь не тільки країни НАТО, тому що у разі війни в країнах Балтії та ж Швеція напевно воюватиме на боці НАТО. Можливо, що і Фінляндія воюватиме. Захід готується до війни в тому сенсі, що якщо Росія знатиме, що НАТО реально готується до війни, то в Кремлі багато разів подумають, чи варто починати бойові дії. Наприклад, у Литві вже зараз посилюють механізовану бригаду, яка називається "Залізний Вовк", у Швеції поновили призов, який був скасований. В принципі ті ж країни Балтії та Польща повинні посилювати свої збройні сили, щоб допомагати чинити опір у разі російського наступу", - говорить експерт.

У той же час, не дивлячись на ці приготування, на думку Фельгенгауера, Росія може зібрати потужне військове угруповання значно швидше, оскільки стратегічна мобільність і перекидання армійських частин відпрацьовуються на великих навчаннях типу "Кавказ", "Захід".

"До війни готуються всі. Інше питання - чи будуть розгорнуті постійні бази США, як було за часів Холодної війни", - підсумовує оглядач.

Детальніше про можливе зіткнення НАТО з Росією читайте в матеріалі "Апострофа": У Кремлі бояться ударів по Москві і Петербургу: з чого може початися велика війна в Європі.