На популярному курорті археологи знайшли стародавній некрополь: фото і відео

На відомому хорватському острові-курорті Хвар в Адріатичному морі був виявлений стародавній некрополь, що датується 4-5 століттям нашої ери, археологічну знахідку вже назвали найважливішою в історії острова.

Процепише Ancient Origins.

Як вважають археологи, у 8 столітті до нашої ери острів заселили іллірійці, а в 385 році до нашої ери грецькі колоністи заснували там поселення Дімос. У 219 році до нашої ери острів був захоплений римлянами, в 7 столітті нашої ери тут оселилися слов'яни.

Раніше археологи з компанії Kantharos оголосили про виявлення на острові стародавнього некрополя, "що містить 20 могил з останками 32 осіб і безліч предметів побуту, включаючи неушкоджені амфори, масляні лампи, скляні пляшки, гроші, зразки глиняного посуду і кераміки". Фахівці витратили ще два місяці на розкопки в цьому районі. Під час роботи вони виявили стародавній некрополь під садом палацу Радошевичів, що був зведений цією сім'єю в 17 столітті.

У некрополі Хвара було знайдено безліч приладів для поховання, включаючи амфори, масляні лампи, скляні пляшки, гроші, глиняний посуд і кераміку. Також вчені розпізнали декілька різних стилів поховання - від простих кам'яних могил до майстерно побудованих споруд з черепичними дахами.

В одній з гробниць було знайдено відразу 12 скелетів, при цьому вона була повністю обнесена кам'яною кладкою, що говорить про те, що її господарі були багаті. Останки і могильний інвентар були запечатані в великих амфорах, що свідчить про дотримання ритуалів і обрядів поховань, суть яких ще не відома. Дослідники заявили про плани провести радіовуглецеве датування різних верств останків, знайдених на острові.

Археологи вважають, що кількість глиняного посуду, знайдених в некрополі Хвара, відкриє "нове бачення про виробництво кераміки", а широкий спектр ритуальних надгробків дозволить дослідникам проаналізувати торговельні зв'язки острова з іншими поселеннями того часу.

Як повідомляв "Апостроф", раніше археологи розповіли версію призначення відомого стародавнього святилища під Анкарою.