RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Черговий шантаж: Путін хоче передавати російські добрива до третіх країн, якщо ЄС не зніме санкції

Президент країни-агресора Володимир Путін просуває ідею безкоштовної передачі понад 300 тисяч тонн російських добрив, що застрягли в європейських портах, країнам, що розвиваються, якщо Європа не погодиться на пом'якшення санкцій щодо російського експорту.

Про це він заявив під час саміту Шанхайської організації співробітництва в Узбекистані, пише Reuters.

Нібито через те, що Європа лише "частково" скасувала санкції, вона таким чином блокує можливості Кремля продавати та відправляти свої добрива. Під час саміту він попросив заступника генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Ді Карло вплинути на Єврокомісію, щоб та зняла обмеження з Росії у питанні добрив.

Найбільшими виробниками добрив є "Єврохім" та "Уралхім", до якого входять "Уралкалій" та "Тольяттіазот". Всі ці підприємства належать давнім соратникам та друзям путіна – Андрію Мельниченку та Дмитру Мазепіну, які виступають за проведення війни в Україні та підтримують путіна.

Зокрема, на Мазепіна, як на бізнесмена з найближчого оточення президента Росії, у березні місяці були накладені персональні санкції, а перепис "Уралхіму" на Дмитра Коняєва та Дмитра Тетянина, не допоміг підприємству. Іноземні банки відмовлялися приймати платежі "Уралхіму". Але Мазепін шукає можливості щодо зняттям санкцій зі своїх підприємств.

Росія співпрацює Іраном, з яким нещодавно підписала контракт на поставку 1000 іранських розвідувально-ударних безпілотників Shahed 129. До цієї покупки може бути причетний Денис Мантуров - віцепрем'єр-міністр Росії - міністр промисловості та торгівлі Росії, який завдяки особистим зв'язкам і дружбі з російським бізнесменом - ексголовою "Уралкалія" і власником "ТольяттіАзоту" Дмитром Мазепіним, домовився отримати частина іранських безпілотників, в обмін на аміак Мазепіна.