RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

НАТО посилило "літаками-фортецями" свої сили у Східній Європі: що це дасть Україні

У вівторок, 17 січня, на авіабазу в румунському місті Отопень приземлився перший із трьох літаків НАТО Airborne Warning and Control System Сил раннього повітряного попередження та управління.

Про це повідомило агентство Agerpres.

Перший літак AWACS, який постійно базується в німецькому Гайленкірхені, був перекинутий на 90-ю авіабазу до Румунії в рамках зусиль Північноатлантичного Альянсу зі зміцнення своєї обороноздатності в Чорноморському регіоні.

Читайте: В Україні помітили новий варіант БТР Kirpi: відео та особливості

"У відповідь на незаконну агресію Росії в Україні НАТО посилило свою повітряну присутність на східному фланзі Альянсу додатковими винищувачами, літаками-розвідниками та літаками-заправниками", - зазначили у міністерстві оборони Румунії.

З лютого 2022 року літаки AWACS здійснюють регулярне патрулювання у Східній Європі та регіоні Балтійського моря для відстеження російських літаків поблизу кордонів НАТО.

Зазначимо, що AWACS базуються на літаках "Боїнг-707" і здатні виявляти кораблі, повітряну та наземну техніку на відстані до 400 кілометрів, а також захищати їх від ракетних ударів .

Передбачається, що ці літаки здійснюватимуть розвідувально-наглядові польоти над територією країн НАТО і вивчатимуть переміщення російської техніки в зоні бойових дій у реальному часі і, ймовірно, надсилатимуть дані українській стороні.

Нагадаємо, що Румунія знайшла на "вторинному ринку" в Норвегії 40-річні F-16 у значній кількості та у гарній комплектації, проте зіткнулася з величезним "підводним каменем".