RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Перед секретаріатом Європарламенту провели мітинг у відповідь на "чорну" кампанію проти Азербайджану

У Люксембурзі, де розташований секретаріат Європарламенту, з'їхалися на мітинг активісти руху AZfront з багатьох країн ЄС.

Про це повідомляє 5 канал.

Учасники мітингу назвали своєю метою довести, що Азербайджан діє у повній відповідності до міжнародного законодавства в Карабаху. Вони скандували : "Карабах" та "AZfront", тримали плакати з гаслами англійською та французькою мовами: "Карабах - це Азербайджан!", "Карабах - міжнародно визнана територія Азербайджану!".

Крім українського прапора на акції з'явилися плакати, що наголошують на спільну природу викликів, з якими стикаються дві дружні держави: "Азербайджан, як і Україна, бореться із сепаратизмом!", "Сепаратизм в Україні, сепаратизм в Азербайджані – одне зло!".

У листопаді 2022 УНІАН писав: "Так само як у 2014-2022 РФ окупувала близько 20% території України, у 1991-1993 вірменські збройні формування окупували 20% території Азербайджану". Телеканал "Прямий" зазначав, що: "Азербайджан, як і Україна, став жертвою агресії. Адже з 1991 по 1993 рік Вірменія за допомогою Росії окупувала 20% території Азербайджану. І навіть після Другої Карабаської війни, яка сталася два роки тому, Вірменія все ще контролює третину Карабаха, що є територією Азербайджану". 5 канал додавав: "Азербайджан, як і Україна, намагається викорінити сепаратизм, спровокований і підтримуваний Росією".

Засновник та гітарист українського рок-гурту Green Grey Андрій Яценко (Дизель) коментував операцію в Карабаху 20 вересня: "У Азербайджану та України один ворог, це – сепаратизм".

Проукраїнський рух AZfront, що виник протягом останнього року навколо однойменного Telegram-каналу, спонсорується азербайджанськими комерсантами, які до російського вторгнення мали бізнеси у Харкові та Дніпрі. З грудня 2022 AZfront регулярно надає матеріальну допомогу мешканцям Харківської та Донецької областей. Перед минулим Новим роком до Харкова було доставлено 15 генераторів, придбаних коштом, зібраним понад 170 підписниками AZfront з Баку, Сумгаїту та Гянджі. У лютому ними ж було закуплено транспорт для волонтерів Харківської області.