​Євробачення-2016: улюблений таблоїд Путіна висунув гучні звинувачення на адресу ЄС

Російське видання "Комсомольська правда" опублікувало статтю, в якій стверджується, що європейське журі музичного конкурсу "Євробачення-2016" вкрав перемогу у російського артиста Сергія Лазарєва.

Стаття опублікована на сайті kp.ru.

"Букмекерські прогнози, галас в західній пресі, незалежне голосування в прес-центрі "Євробачення" — здавалося, що мало хто сумнівався, що Сергій Лазарєв переможе. У коридорах прес-центру ми то тут, то там вловлювали уривки розмов різних делегацій, які обговорювали один з одним, що переможе Росія. Всі бачили номер Сергія у першому півфіналі, оцінили його відкритість і дружелюбність на прес-конференціях і евровизионную громадськість у нас чекають. Тому народ розслабився і чекав, хто ще буде в лідерах — Франція та Австралія. Та ще й експерти вперто твердили, мовляв, це передусім конкурс пісні, а не політична арена для зведення рахунків. І ми, чесно кажучи, навіть на якийсь момент повірили, що музика дійсно (хоча б на телевізійному шоу) вище політики. Але якщо ви не йдете до політики, то вона йде до вас", — пишуть автори статті.

"За голосування журі перемогла Австралія. По голосуванню глядачів — Росія. А в підсумку виграла Євробачення українська співачка Джамала. Журі поставило нашій країні феноменально низькі оцінки, із-за чого ми потрапили на третє місце. Що пов'язати з самим виступом нашого артиста навіть найзатятішим скептикам не представляється можливим. Цікаво, як почувається співачка, яка перемогла в конкурсі, знаючи, що голосували не за те, що вона така прекрасна, а з політичних мотивів? Не розриває її від цього усвідомлення на частини?" — запитують журналісти.

"Переможців не судять? Немає. Але суддів-то можна, думається нам. Ми б із задоволенням спробували розібратися в мотивах, за якими журі роздавав в цьому році оцінки конкурсантам. Якщо оцінюєте тільки спів — то хотілося б розуміти, яким чином. І чому об'єктивно хороші артисти в одних країн не набирали бали взагалі, а інші отримували 10 і 12? Ну от, наприклад, чому журі Мальти дало об'єктивно средненькой Великобританії вищий бал? Або ж, що не так було, на думку шановних суддів з таких країн, як, наприклад, Естонія, Чехія та Ірландія, з вокалом у Лазарєва, раз вони не дали нам взагалі жодного балу? Він поганий співак? Серйозно, гірше ніж грузинський колектив "Little Georgian Lolitas", якому та ж Британія "віддала" 12 балів, а нам взагалі нічого? Виглядає все це, як "не дай Бог переможе Росія, тому ми роздамо всім підряд, без розбору". Причому, якщо б давали високі бали, приміром, вокально сильної Австралії, яка практично єдина заспівала взагалі без помарок, і номер у неї був прекрасний, то тоді була б зрозуміла логіка. А так - логіка не зрозуміла. Точніше все зрозуміло, але від цього все це дійство виглядає ще більш сумно", — наголошується в публікації.

"Між тим, в офіційному Фейсбуці Євробачення вибухнув страшний скандал. Глядачі відмовляються визнавати перемогу українки Джамали — люди з різних країн пишуть про те, що конкурс став політичним, і просто втратив всякий сенс. Народ вже пропонує перейменувати Європейський пісенний конкурс в Європейський політичний конкурс. Дивуються, чому співачку не дискваліфікували за те, що вона виконувала пісню на політичні теми? Жителька Стокгольма, Олександра, наприклад, написала: "Допоможіть мені зрозуміти - "Євробачення" засноване на демократичних принципах? З подібною системою голосування Росія чи Польща ніколи не зможуть виграти на конкурсі. Тому що виходить так, що глядачі не голосували, вирішує все одно групка людей. І це вже не про музику, а про політику", — йдеться в статті.

"Було б здорово, якщо б раптом у Європейського мовного союзу раптом прокинулася совість і вони таки вирішили переглянути результати конкурсу, подивилися б ролики, де Джамала зізнається, що її пісня - політична (ми писали, як її "розвели на полові" пранкери). І віддали перше місце того, хто це заслужив. Чи відмовилися від цієї історії з журі, яка вже нагадує худради 60-х в гіршому своєму прояві. Коли твою долю вирішує купка незрозумілих людей. І ніякої хваленої Європейської толерантністю тут і не пахне", — наголошується в публікації.

"А що ж буде далі насправді? Не зовсім зрозуміло. Геї боялися їхати в Росію — але вони ще не розуміють, що їх чекає в Україні. Грошей на конкурс підкине той же Європейський мовний союз. Так, нашій країні була важлива ця перемога для того, щоб показати Європі нашу відкритість - що у нас і справді ніхто нікого тут не спалюють на вогнищі, що у нас тут цивілізація і культурні цінності. І тоді образ "рисуемого" ворога-Росії відразу ж б померкло, коли люди побачили своїми очима все. І, звичайно, це було б дико невигідно, тому нас і "загнобили". Але при цьому стало очевидно, що це чисто політична історія — адже за балами серед людей у противагу рішенням журі ми зайняли перше місце. І жителі України дали нам 12 балів (а ми їм-10), і Вірменія "відсипала" високих оцінок (а журі дало всього 2 бали). Такий контраст говорить сам за себе. І до речі, цікаво, як буде виглядати виступ російського учасника на "Євробаченні" в Україні? З урахуванням всіх заборонених списків, з кандидатур, мабуть, залишається тільки один Андрій Макаревич або хтось із новеньких. А як тоді вони будуть добиратися — летіти через Мінськ? А якщо таки долетять — доїдуть, то не загорнутий їх на митниці без пояснення причин, як в свій час Макса Коржа і Єгора Кріда. Які таки не змогли потрапити на свої виступи при повністю проданих залах. А якщо таки влетить, зможе вийти на сцену під російським триколором?" — йдеться в замітці.

"Тут у день фіналу пройшла новина, що Україна відмовиться від участі в конкурсі, якщо переможе Лазарєв. Але в даному випадку, схоже, нам викрутять руки так, що про конкурс на рік нам точно доведеться забути. Ну і зі вчорашніми подіями, напевно, це й на краще", — резюмують автори статті.

Нагадаємо, у Стокгольмі (Швеція) на сцені Globe Arena був названий переможець пісенного конкурсу Євробачення-2016. Перше місце посіла кримськотатарська співачка, представниця України Джамала зі своєю піснею "1944".

Як повідомляв "Апостроф", в мережі показали, як глядачі різних країн на музичному конкурсі "Євробачення-2016" голосували за кримськотатарську співачку Джамалу, яка представляла Україну.