Колишній адепт Путіна розповів, як розвалився проект "Новоросія"

Активний учасник операції щодо анексії Криму РФ і один з тодішніх керівників "самооборони" на півострові розповів про причини провалу російського проекту зі створення так званої "Новоросії" в Україні і про те, як він розчарувався в ідеї "російського миру".

Цим він поділився в інтерв'ю "Крим.Реалії".

"Росія втратила можливість створити щось на зразок Новоросії, коли 17 липня над територією Донбасу, контрольованою повстанцями, було збито пасажирський "Боїнг". Після цього ідею Новоросії можна було закривати. Її і закрили, а війну пізніше заморозили", - розповідає журналісту колишній прихильник сепаратистів Олександр, не побажавший назвати своє прізвище.

За словами Олександра, у цей час він був у групі, організованій в "уряді", щоб боротися з випадками контрабанди на окупованому півострові.

"У цій сфері відбувалося щось неймовірне. Щодня фури із санкційними продуктами з Європи перетинали Україну, в'їжджали до Криму, а звідти через поромну переправу до Росії. В Україні йшла запекла війна, а мафія з обох сторін "кувала залізо, поки гаряче", - говорить колишній прихильник режиму президента РФ Володимира Путіна.

За його словами, "самообороні" вдалося затримати дві вантажівки з 10 тоннами санкційного м'яса з Європи. У відповідь Олександру запропонували хабар, про що він повідомив "високій особі" в так званому "уряді" Криму і доповів про ситуацію. Йому сказали, що краще пропустити вантаж і взяти гроші, "щоб пустити їх на допомогу біженцям". Увечері на "забиту стрілку" з Олександром з боку мафії прийшов начальник охорони тієї високої особи, з якою Олександр раніше розмовляв по телефону. Як стверджує Олександр, він відкинув угоду і повідомив у ФСБ, а ті затримали вантаж і водіїв.

"На цьому розслідування закінчилося, а мені довелося повернутися до Москви. Російський мир, про який я мріяв, якого чекали жителі Криму, в який вірили добровольці, котрі загинули на Донбасі, на моїх очах розвіявся в прах", - резюмував він.

Як раніше повідомляв "Апостроф", російський публіцист Андрій Піонтковський розповів про те, що стало причиною оглушливого провалу проекту "російського миру", який активно просував Кремль на лівобережній Україні.