RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Пропагандистський фільм про панфіловців в Росії: в трейлері помітили неприємну деталь про Україну

Російський журналіст Кирил Мартинов шокований експлуатацією образу українця в трейлері до російського пропагандистського фільму про Другу світову війну і панфіловців, яких, згідно з документами з Росархіву, не існувало насправді.

Про це журналіст написав у своєму Facebook.

Обурення журналіста викликав не тільки сам факт оспівування вигаданих героїв, але і один з героїв трейлера, який ламаною українською мовою говорить: «Сьогодні хлопці за родіну помирать не треба, сьогодні за родіну пожить треба».

«У кінотеатрах йде реклама фільму про 28 панфіловців. Рекламують можливість віддати 300 рублів за легку імперськість, національну гордість без летального результату, вибивають сльозу. Проблема при цьому, звичайно, в нещодавній сварці з участю міністра Мединського, який заявив, що заперечувати подвиг неіснуючих в реальності панфіловців можуть тільки кінчені мерзотники. Тобто в принципі з реальної війни і пам'яті про неї роблять Нарнію і Володаря перснів», - пише журналіст.

Українця з трейлера він назвав «чарівною істотою з Нарнії».

"Для більшої автентичності в рекламі вимовляється фраза українською. Про те, що померти за Батьківщину в інший раз треба, хлопці, а зараз треба за неї пожити. Два роки вбивати українців, але при цьому продовжувати вписувати їх в свій імперський міф – через не хочу, це висока ступінь психозу. В Нарнії живуть інші українці, справжні, слухняні, які завжди тільки раді, якщо у них відняли Крим", - іронізує Мартинов.

Як повідомляв "Апостроф", раніше відомий російський сатирик Віктор Шендерович звернув увагу на іранський короткометражний фільм про жахливі наслідки пропаганди, зазначивши, що аналогічна ситуація виникла в Росії.