RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Енергетичний вплив Росії в Грузії росте - Stratfor

Грузія змушена відновлювати і поглиблювати співпрацю з Росією, так як її західні партнери стали демонструвати нестабільність.

Про це йдеться в доповіді приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor.

"Зараз Тбілісі вивчає можливість більш глибоких економічних зв'язків з Москвою, одночасно грузинські політики і виборці зважують свої можливості для інтеграції в західні інститути - НАТО і ЄС. За останніми даними соцопитувань, 53% грузин виступають за європейську інтеграцію, це майже на 10% менше, ніж в минулому році. До 31% грузин, тим часом, підтримують поліпшення відносин з Росією, цей показник майже на 10% більше в порівнянні з попереднім роком", - йдеться в доповіді.

Також компанія відзначає, що в Грузії росте вплив Росії в енергетичному секторі.

"В кінці грудня Тбілісі і Москва досягли нової угоди, яка дозволяє транзит російського природного газу до Вірменії через Грузію. Хоча в рамках попередньої угоди Грузія отримувала 10% від обсягу природного газу, який транспортувався через її територію, нова угода передбачає, що Москва запропонує Тбілісі грошову компенсацію за послугу", - вважає Stratfor. За даними компанії, так Москва отримає більше можливостей збільшити обсяги транспортування природного газу.

Крім того, ходять чутки, що "Газпром" запропонував купити 25% Georgian Gas and Oil Corp., яка контролює трубопровід, який транспортує природний газ до Вірменії. "Якщо угода відбудеться, то це буде найбільша присутність Росії з 2006 року в енергетичному секторі Грузії", - підсумовує компанія.

Більше про те, чому Грузія роздумує над перезавантаженням відносин з Росією, читайте в матеріалі "Апострофа".