Радник Горбачова вказав на небезпечну тенденцію з російським суспільством

Російське суспільство практично повністю втратило здатність впливати на свою державу, яка, в свою чергу, вважає злом будь-який прояв свободи і ініціативи. Таку думку в інтерв'ю "Обозревателю" висловив російський політолог, історик, радник екс-президента ССРСР Михайла Горбачова Віктор Мироненко.

"Стан російського громадянського суспільства сьогодні я б назвав анемічним. Наше російське суспільство дуже важко назвати "громадянським", тому що воно, за зовнішніми ознаками, дуже слабко впливає на ситуацію в країні", - заявив експерт.

За його словами, російська держава, два останніх десятиліття послідовно поширює сферу свого контролю над усіма сферами життя в країні, що суперечить домінуючим у світі глобальним тенденціями суспільного розвитку.

"У російському політичному класі, як мені здається, міцно утвердилася думка про те, що росіянам свобода не потрібна, що суспільство треба "тримати в узді" і що в роки перебудови було допущено помилка, яку необхідно виправити, повернувшись до традиційної авторитарної і комунітарної політичної моделі", - зазначив Мироненко.

У той же час, в силу обставин, не останнім з яких є членство в Раді Безпеки ООН, може собі дозволити не звертати увагу на реакцію міжнародної спільноти, що ще більше погіршує ситуацію в країні.

На думку Мироненка, будь-яка держава "нормально себе почуває, є здоровим і живе", коли вона контролюється.

Він також підкреслив, що українське і російське суспільство мають відмінності в питанні ставлення до проблеми свобода - порядок: так історично склалося, що українці частіше схильні віддавати перевагу свободі, а росіяни - порядку, часто розуміється ними як синонім справедливості.

Нагадаємо, раніше відомий російський співак, композитор і продюсер Олексій Лебединський назвав головну відмінність українців від росіян.