RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Журналіст пояснив "зникнення" листа Януковича про введення військ РФ

Заперечення Росією та екс-президентом Віктором Януковичем існування листа з проханням ввести в Україну війська РФ пояснюється небажанням нести юридичну відповідальність за вчинені злочини. Про це у своїй колонці на "Радіо Свобода" написав український журналіст Віталій Портніков.

За його словами, усі заяви про лист з проханням ввести війська, навіть у Радбезі ООН були спрямовані на російське населення - це був елемент пропаганди.

"А зараз настає момент юридичної відповідальності. Коли виявляється, що у Януковича не було ніяких повноважень для самостійного звернення до керівництва чужої країни з проханням про військову допомогу.

Коли виявляється, що для направлення військ в Україну не було жодних правових підстав.

У всякому разі, лист колишнього президента такою підставою не є. Але є очевидною підставою для притягнення самого Януковича до відповідальності. І тоді обирається інша тактика: ніякого листа не було взагалі", - відзначив Портніков.

На його думку, це ще раз свідчить про те, що у Кремлі чудово розуміють: міжнародне право – не пропаганда, тому коли справа доходить до правосуддя, вся система захисту Москви розсипається як картковий будиночок.

"І справа навіть не в майбутніх рішеннях судів. Справа в тому, що в своїх рішеннях російське керівництво спирається виключно на політичну доцільність – але при цьому хоче виглядати бездоганно із правової точки зору. А так не буває", - підсумував журналіст.

Нагадаємо,раніше Генеральна прокуратура РФ заявила, що екс-президент України Віктор Янукович під час Революції Гідності не звертався до російського керівництва з проханням ввести війська.