​"Мінськ" вже проїхали: на Заході розповіли про нову тактику Кремля щодо Донбасу

Після невдалих спроб заштовхнути окуповані території Донбасу в Україну на умовах РФ Кремль почав реалізовувати нову тактику щодо так званих "ДНР" і "ЛНР".

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів член-кореспондент Королівського інституту міжнародних відносин (Chattam House) Джеймс Шерр.

Він підкреслив, що РФ протягом останніх двох років неодноразово порушувала ключові положення "мінських домовленостей", а зараз Кремль "Мінськ" фактично вбив. Експерт звернув увагу, що в ОРДЛО був введений рубль, були захоплені українські підприємства, а документи так званих ДНР-ЛНР були визнані Кремлем.

"Це означає, що стратегія Росії змінилася. Росія вже проїхала "Мінськ". Стратегією було з допомогою "Мінська" зробити так, щоб Берлін, Париж і Вашингтон змусили Україну інтегрувати ОРДЛО на умовах, які б знищили український суверенітет. Це не спрацювало", - каже Шерр.

За його словами, також провалилися спроби спровокувати сили АТО. Експерт висловив думку, що РФ почала діяти по абхазькому сценарію, коли стратегія ґрунтується на поділі.

Шерр каже, що зараз Путін створив ситуацію, коли влада України офіційно ввела блокаду ОРДЛО, що викличе економічний збиток для України.

Експерт зазначив, що впливові люди всередині України розуміють, що спроба знайти альтернативу в цьому питанні насправді буде на руку Кремлю: "І це покликане, звичайно ж, дестабілізувати нинішню систему влади всередині України".

Він вважає, що таким чином Путін намагається зруйнувати все в Україні. Шерр зазначив, що такий сценарій може бути реалізований, оскільки за три роки війни в Україні не впровадили реальну національну енергетичну стратегію. Експерт вважає, що Україна насамперед повинна зосередитися на вирішенні енергетичних проблем, а не на порятунку "Мінська".

Більше читайте в інтерв'ю Шерра "Апострофу".