RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

​Настрої змінилися: у Москві вказали на серйозну помилку російської влади

Останнім часом все частіше жителі Росії виступають з відкритими протестами проти дій влади.

На це звернув увагу професор МДІМВ, російський політолог Валерій Соловей в інтерв'ю виданню "Московський активіст".

Експерт обговорював питання про те, що в Москві влада вирішила знести п'ятиповерхові будинки. У цьому контексті Соловей наголосив, що місцеві чиновники діють досить безсоромно, оскільки раніше без проблем домоглися знесення кіосків та інших рішень, проти яких не протестувало населення.

"Вони діють дуже безсоромно, але в цьому вони здійснюють вже дуже серйозну помилку - тому що видно, що і в Москві вже змінилися настрої. І я суджу не тільки по вашому мітингу. Я суджу по тій реакції, за тим зборам, які пройшли - зібранням мешканців тих будинків, які призначені для зносу. Мені здається, що для московської влади це призведе до політичної катастрофи. Змінилися люди. Рік тому, навіть півроку тому вони б реагували інакше. Зараз ми бачимо взагалі в країні політичний підйом, він почався", - каже Соловей. В якості прикладу успішного мітингу він згадав, що після сьомої акції протесту в Новосибірську скасували підвищення тарифів на 15%.

Експерт додав: "Московська влада веде себе так, як ніби вона зійшла з розуму, - може так і є. Вона веде себе так, як ніби ми двома роками раніше - коли все зацементоване, коли люди радіють щодо Криму, коли їх цікавить більше війна в Україні, щоб це не дай бог не сталося в Росії, - ні, вони зараз налаштовані зовсім інакше. І зараз в основу поставлені їх інтереси, і це здатне зрушити ситуацію. Я б сказав, не просто зрушити, а розхитати, але московська влада в силу свого природної чи впертості, чи ще якихось обставин, мені здається, і жадібності, звичайно...Пам'ятаєте, ми з вами говорили кілька разів, і я намагався донести просту думку, що в політиці головні мотиви - це боягузтво і жадібність. Ось ви це поєднання з боку влади зараз і бачите: боягузтво, жадібність і ще дурість. Ось всі три мотиви. Вони присутні в чистому вигляді. Але в цей раз у мене немає сумніву, що реакція буде іншою".

Соловей зазначив, що вже навіть найбільш спокійні люди починають виходити на збори і протести.

Нагадаємо, в Росії вже кілька тижнів масово протестують далекобійники. При цьому, російські ЗМІ ці акції фактично не висвітлюють, а влада намагалася залякати учасників протестів спецназом і навіть підпалом машин.