RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

"Молдованаш" для Путіна: у Росії розповіли про передвиборчі плани Кремля

Кремль може активізувати зусилля з переобранню парламенту Молдови, щоб проштовхнути прийняття свого плану щодо врегулювання придністровського конфлікту, аби отримати додаткові електоральні бали перед президентськими виборами в 2018 році. Таке припущення висловив російський політолог Станіслав Бєлковський у своїй колонці на "Снобе".

За словами Бєлковського, щоб забезпечити високу явку на виборах і забезпечити підтримку кандидатури Володимира Путіна з боку більшої частини виборців, Кремль може піти за сценарієм "Молдованаш".

Він полягає в проштовхуванні російського плану врегулювання придністровського конфлікту, відомого, як "план Козака". Він полягає в тому, що Молдова трансформується в асиметричну федерацію, частиною якої з особливими повноваженнями у всіх сферах стає Придністровська республіка, а гарантом миру і прав людини у новоствореній федерації - як мінімум, в перші 20 років її життя - російські війська, що вже виключало б рух Кишинева у напрямку НАТО.

Політолог припускає, що для реалізації цієї задумки Москва може ініціювати дострокові парламентські вибори в Молдові, на яких повинні перемогти проросійські політичні сили.

У рамки цього плану, на думку Белковського, укладається і замах на впливового молдавського олігарха Володимира Плахотнюка, який очолює ворожу РФ Демократичну партію.

"І якщо до кінця року Молдова отримає проросійський парламент, можна де-небудь в лютому 2018 го підписувати фінальний план придністровського врегулювання. З усіма наслідками, що випливають звідси наслідками, включаючи електоральні", - підсумував експерт.

Нагадаємо, 14 квітня глави країн Євразійського економічного союзу (ЄврАзЕС) схвалили заявку Молдови на надання їй статусу спостерігача в цій організації.