RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

​Новий період: відомий політтехнолог вказав на важливі для Путіна зміну в Росії

Зусиллями Кремля Олексій Навальний став другою політичною фігурою в Росії, що насторожує Володимира Путіна.

Про це в міні-інтерв'ю "Апострофу" розповів російський політтехнолог, галерист і арт-менеджер Марат Гельман.

Він підкреслив, що в даний момент перед президентом РФ стоїть завдання зруйнувати зв'язку Путін-Навальний, щоб лідера опозиції не асоціювати в якості його опонента. Гельман вважає, що Путін розуміє можливість фактично миттєво втратити підтримку серед населення. В якості прикладу політтехнолог згадує 1999-2000 роки, коли рейтинг Путіна швидко різко зріс за лічені місяці, а популярність молодого Бориса Нємцова впала у 8 разів за 3 місяці.

"Путін розуміє, що його популярність та його електорат - дуже хитка, хоча й дуже значуща величина, але вона може дуже швидко стати малою", - пояснює Гельман. За його словами, якщо перед росіянами порівнювати Путіна і Гітлера, то російський лідер виграє. Однак якщо порівнювати Путіна і Навального то останній "однозначно краще за всіма параметрами".

При цьому Гельман підкреслив, що у влади є сила, що дає їй перевагу. Втім, у російського суспільства зараз з'явилася "стратегія Павленського" (Павленський - художник-акціоніст, відомий акціями політичної спрямованості, - ред.). Павленський показує силу слабкого, зауважив Гельман.

"Суспільство саме робить з собою таке, що влада не лякає вже. Павленського не можна залякати, у нього нічого забрати, його не можна побити, – він сам себе так нівечить, що йому гірше не зроблять. Павленського не можна залякати в'язницею: його садять, а він вимагає більш жорстоку статтю. Це стратегія, коли сила влади працює проти самої влади",- говорить експерт.

Гельман переконаний, що закінчився період розуміння, що це буде безкінечно. "У Радянському Союзі тривалий час був такий період, що ти міг говорити на кухні, в лабораторії все, що завгодно, але ти розумів, що радянська влада назавжди. Але потім раптом зрозумів, що можливі зрушення – 1984-1986 роки. Таке відчуття, що час абсолютного песимізму, заснованого на тому, що нічого не можна змінити, закінчився. Що буде далі, ми не знаємо", - резюмував він.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа" Путін розповість росіянам про війну, без України не обійдеться - Марат Гельман.