Названо одразу три версії, навіщо Росія стягнула до кордону України свої війська

Існує як мінімум три версії, які пояснюють стягання до кордонів України Росією своїх військ.

Це випливає з коментарів військових і експертів "Апострофу".

Глава Генштабу ЗСУ Віктор Муженко повідомив, що недалеко від східних кордонів України зосередилися 3-я мотострілецька дивізія (пункт постійної дислокації – місто Валуйки, Білгородська область), 144-я (Смоленськ) і 150 (Новочеркаськ, Ростовська область).

На думку колишнього заступника начальника Генштабу ЗСУ генерал-лейтенанта Ігоря Романенка, озвучені дані, а також нещодавнє загострення на Донбасі і майбутні вчення в Білорусі "Захід-2017" можуть свідчити про плани РФ провести масштабний наступ.

"Так, заявлена кількість військових на спільних російсько-білоруських навчаннях – 12,7 тисяч, при цьому тільки 3 тисячі військових приїдуть з РФ. Для наступу замало, але згадаємо торішні командно-штабні навчання Росії "Кавказ-2016", коли заявлена кількість військових - 12,5 тисяч - в ході раптової перевірки військ зросла до 125 тисяч", - зазначив він.

Військовий експерт Олексій Арестович вважає, що однією з цілей розміщення військ РФ поблизу кордону з Україною свідчить про прагнення стримати наступ на Донбасі.

"Це можливість швидко та оперативно відреагувати на ситуацію, коли ми, наприклад, пішли в наступ", - пояснив експерт, зазначаючи, що дивізії стоять на відстані, яка дозволяє швидко піднятися по тривозі і перейти нашу кордон, тобто оперативно відреагувати у разі наступу однієї з сторін.

Третьою причиною Арестович назвав політико-економічну. Він вважає, що стягнувши три дивізії, росіяни намагаються чинити тиск на Україну і НАТО, погрожуючи швидким реагуванням військових на будь-які дії.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" – "Навіщо Росія стягнула війська до кордонів України: три версії".