​Він був сповнений страху: екс-держсекретар США розповіла, чому Путін раптом став диктатором

На початку 2000-х років між Росією і США були хороші відносини, а тодішні лідери країн Володимир Путін та Джордж Буш знаходили спільну мову по ряду питань. Втім, в певний момент Путін почав відводити Росію з демократичного шляху розвитку, поступово перетворюючись в авторитарного лідера.

Про це розповіла колишній державний секретар США Кондоліза Райс в інтерв'ю журналу "Новое время".

Говорячи про причини таких змін, дипломат сказала: "Я думаю, до деякої міри вплинуло все те, що відбувалося навколо Росії, а саме швидке набуття суверенітету ключовими пострадянськими країнами - Україною, Грузією, країнами Середньої Азії".

"При цьому в Україні і Грузії було помітно серйозний поворот в сторону національних демократій. Цю ситуацію Путін, людина радянського досвіду, трактував як загрозу своїй владі і зайнявся зміцненням внутрішньої вертикалі влади в країні, поступово руйнуючи демократичні інститути, які тільки зародилися в пострадянській Росії: систему правосуддя, незалежну пресу", - говорить Райс.

"Спочатку зникали і гинули опозиційні журналісти, а потім почали зникати при нез'ясованих обставинах його опоненти", - підкреслила екс-держсекретар США.

"Я думаю, він був сповнений страху втратити контроль над країною, і це перетворило його в авторитарного лідера. Все це сумно, тому що ще 10-15 років тому Росія хотіла іншого - демократичного - майбутнього", - сказала дипломат.

Раніше Кондоліза Райс розповіла про нарцисизм Путина.

Нагадаємо, раніше Марія Максакова (вдова убитого в Києві екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова) розповіла, що раніше Путін був іншим, проте запит суспільства на диктатуру змінив його поведінку.