RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Там їх теж не буде: в Росії готують новий закон для військових

Міністерство оборони РФ планує заборонити військовослужбовцям-контрактникам викладати в Мережу фотографії, відео і геотеги, які можуть їх розкрити.

Про це в середу, 4 жовтня, повідомляє РБК з посиланням на зміни, які планується внести до закону Про статус військовослужбовців.

Будь-яка інформація про військових, яка вказує на їх відомчу приналежність, розкриває службову діяльність і місце їх дислокації, може використовуватися з метою дестабілізувати внутрішньополітичну та соціальну ситуації в різних регіонах світу.

У Росії аналогічна заборона вже передбачена для військовослужбовців та цивільного персоналу ФСБ і ФСО.

Варто відзначити, що розслідувачі впізнали безліч російських військових, які воювали на Донбасі і в Сирії, за їхніми фотографіями в соціальних мережах.

Завдяки соцмережах ЗМІ не раз вдавалося отримати прямі або непрямі підтвердження перебування російських солдатів в 2014 році на Україні, а з 2015 року - в Сирії. Наприклад, на сторінці у "ВКонтакте" 21-річного Ільдара Максутова з 137-го гвардійського полку 106-ї гвардійської дивізії ВДВ, який загинув 28 липня 2014 року, журналісти виявили статус "На Україну! ".

Група розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT) в листопаді 2015 року завдяки фотографіям, опублікованим російським військовослужбовцям Аясом Сариг-Оолом, дізналася, що він знаходиться в Сирії, в провінції Хама, в 100 км від авіабази в Хмейміме. Також CIT вдалося дізнатися, чим Аяс був озброєний, на якій техніці він переміщався і в якому напрямку.

Так, днями в інтернеті з'явилося відео з двома, імовірно, російськими офіцерами, захопленими в полон бойовиками ІГІЛ. Відео опублікувало інформаційне агентство Ісламської держави "Амак".

На відео один з полонених називає їх імена: Заболотний Роман Васильович і Сурканов Григорій Михайлович. Він також зазначає, що їх захопили в полон бойовики під час контрнаступу угруповання в районі сирійського селища Шуля. У Міноборони РФ дані відомості не коментують.

Згідно фотографій в соціальних мережах, Роман Заболотний виявився козаком і прихильником бойовиків "ЛНР". ЗМІ знайшли аккаунт Заболотного в Facebook. Як аватарка на його сторінці використовується фотографія, на якій зображений чоловік, дуже схожий на чоловіка з відео "ІГІЛ" і одягнений в форму козачого "Всевеликого війська Донського". У друзях у Заболотного багато козаків і бойовиків сепаратистських незаконних збройних формувань.

Як повідомляв "Апостроф", раніше, 28 вересня, терористи "Ісламської держави" вбили одного і взяли в полон ще двох російських військових в сирійській провінції Дейр-ез-Зор.