В Білорусі не дозволили проводити скандальну акцію "Безсмертний полк"

Міськвиконком Мінська відмовив організаторам акції "безсмертний полк" в проведенні ходи 9 травня.

Про це з посиланням на голову Координаційної ради керівників білоруських громадських об'єднань російських співвітчизників Андрія Геращенко повідомляє TUT.BY.

Заявку на проведення щорічної ходи організатори акції подали 25 квітня. 7 травня їм прийшла відмова. У Мінміськвиконкомі пояснили, що 9 травня в країні будуть проводитися інші акції.

"Може, заявку і подали пізно, але відмовлено не по цій причині. У відповіді Мінміськвиконкому сказано, що існують схожі акції: "Білорусь пам'ятає", "Вони воювали за Батьківщину", коли піонери несуть портрети героїв Великої Вітчизняної війни. Але суть"Безсмертного полку" в тому, що люди несуть портрети своїх предків. На мій погляд, треба було "вписувати коробку" "полку" в загальноміську ходу. І проблем би не було ", - каже Геращенко.

У минулому році організаторам акції Мінгорісполком запропонував приєднатися до республіканської акції "Білорусь пам'ятає". Учасники акції з банером "Безсмертний полк" зібралися окремо у філармонії, а пізніше приєдналися до акції "Білорусь пам'ятає" і поклали квіти на площі Перемоги.

Нагадаємо, "Безсмертний полк" - акція, яка стала одним з ключових елементів державних святкувань Дня перемоги в Росії і, відповідно, частиною ідеології режиму президента Володимира Путіна. Тому в Україні проведення акції пов'язано зі скандалами і конфліктами.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Полтаві не відбулася запланована на 7 травня репетиція акції "Безсмертний полк", навколо проведення якої раніше розігрався скандал.