Спритний пройдисвіт: в Росії розповіли, навіщо Путіну Медведєв

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв залишається на своїй посаді, оскільки він зручний для президента Володимира Путіна як "хороший апаратник і дуже спритний пройдисвіт".

Про це російський публіцист і правозахисник Євген Іхлов розповів в інтерв'ю "Апострофу".

"Це юрист Медведєв консультував юридичні операції, які прикривали афери комітету із зовнішніх зв'язків пітерської мерії, а потім операції компанії "Ілім Палм", що стала притчею во язицех…", - зазначив правозахисник.

За його словами, Медведєв збирає на себе невдоволення російською владою, при цьому, вписується в політичну шизофренію РФ, в якій невдоволення держапаратом тільки підсилює обожнювання сакрального глави влади.

"Крім того, Медведєв дуже добре взаємодіє з раціональними бюрократами (їх прийнято називати "сислібами" – системними лібералами, хоча назва "придворні ліберали" буде куди точнішою). Без нього поміркованих міністрів негайно зжерли би вже зовсім троглодити. Путін же як переконаний прихильник капіталізму дуже боїться праворадикальних експериментів", - пояснив Іхлов.

"Оскільки Медведєв дозволив – не те, щоб собі, а своєму оточенню – певну фронду у 2008-2011 роках, то йому належить бути "покараним" – бути об'єктом презирства і ненависті, брати на себе тягар всіх непопулярних заходів, включаючи пенсійну реформу, посилення фіскального тиску та інше. Путін розуміє, що Медведєв є ключовою фігурою для будь-яких гіпотетичних змовників з тієї частини істеблішменту, що хотіла би повернутися до "нормальності". Тому потенційний в. о. президента повинен бути настільки непопулярний, щоб ні в кого і думки не могло виникнути використовувати його фігуру", - розповів публіцист.

У той же час, він пояснив, що на даний момент найбільш очевидною кандидатурою на пост прем'єр-міністра РФ після Медведєва є глава Ощадбанку Герман Греф.

"Головний ідеолог раннього путінізму, досвідчений управлінець, якого не люблять маси, але поважають на Заході", - підкреслив Іхлов.

Більше про найближче майбутнє РФ читайте в матеріалі "Апострофа": Про Донбас забудуть за 6-7 років, Путін втратить усі козирі - російський публіцист.