RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Тикали пальцем і погрожували: в мережі розповіли про реакцію росіян на акцію в підтримку Сенцова в ЄС

Росіяни вкрай негативно відреагували на акцію в підтримку незаконно утримуваного в Росії українського режисера Олега Сенцова, яку в День російської культури провели в центрі Вільнюса.

Про це на своїй сторінці в Facebook написала режисер Лариса Артюгіна.

Відзначається, що напередодні дня Росії Вільнюське міське самоврядування організувало День російської культури в парку Вінгіс. Режисер Артюгіна прийшла на захід з плакатом на підтримку Сенцова.

"Концерт був у розпалі. "Масква, наша батьківщина Росія" звучало зі сцени. Я підійшла до охорони сцени і запитала організаторів. Прийшла жінка з бейджом і я її попросила дати мені слово, після закінчення концерту. Почувши, що я з Києва, вона категорично відмовила і поспішно зникла. Ну ок, і я пішла в центр поля перед сценою, щоб не заважати глядачам насолоджуватися концертом. Розгорнула плакат з написом #SaveOlegSentsov", - написала вона.

Так вона простояла дві години під палючим сонцем, одна в оточенні натовпу людей, з якого тільки діти поставилися акції беззлобно і з інтересом: "Діти. Вони, на відміну від дорослих, підходили і запитували мене, а хто це - Сенцов? Чому я стою одна посеред поля?".

"Слово "ненавиджу" було хітом в цьому місці в цей день) Підтяглися дві дами в капелюшках похилого віку. Вони мені довго розповідали, що Сенцов - терорист, тому що так сказав Путін. Також вони обурювалися моїм написом англійською, адже все повинно бути російською. Я пояснила, що звертаюся до молодих людей, а вони в Вільнюсі не говорять російською. Потім прийшов мужичок, смачно поїдаючи морозиво, який "з дитинства захоплюється політикою" і розповів мені про біду, яку ми, українці, створили на Майдані. А взагалі-то він "добре знає підлих хохлів-зрадників, служив в радянській армії з цими покидьками", - розповіла Артюгіна.

"В кінці моєї акції, підійшла група представників "російської культури", випещена наодеколонена особа чоловічої статі в футболці з російським гербом, запитала мене: "А ти теж терористка, як і Сенцов?", відповіла, що Сенцов - український кінорежисер, мій колега, його справа сфальсифікована. "А що ж я не бачив його фільмів? Який же він режисер?". Ненависть не просто сочилася з нього, вона розливалася на цьому полі. На дні російської культури. Я думала про Олега. Про те, як я ним пишаюся. Який він сильний і вільний. Я вистояла лише дві години серед чортів, а він уже - чотири роки. І я розумію його рішення", - підсумувала режисер.

Раніше сестра політв'язня Наталія Каплан розповіла "Апострофу", як можна йому допомогти: Він підійшов до критичної межі - сестра Сенцова про голодування брата і те, як вплинути на Путіна.