RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Між двох вогнів: аналітики вказали на непросте становище країни-сусідки України через протистояння США і РФ

Білорусь, незважаючи на свої спроби підлаштуватися під мінливі геополітичні тренди, піддається значному тиску і небезпекам, пов'язаним з протистоянням Росії і США.

Про це йдеться в опублікованому на "Апострофі" аналітичному матеріалі американської приватної розвідувальної компанії Stratfor.

Головний аналітик компанії по тематиці пострадянського простору, Юджин Чаусовський, вважає, що Білорусь перебуває в уразливому становищі, оскільки знаходиться на околиці Європи між більшими державами.

"Навіть якби Білорусь могла виступити посередником у зустрічі двох наддержав, більш глибокі геополітичні сили перешкодили б виходу з тупикової ситуації. І це складне становище повинно послужити нагадуванням Білорусі: незалежно від того, наскільки вона адаптувалася до мінливих геополітичним вітрів, вона, як і інші країни, що займають прикордонне положення, як і раніше знаходиться у владі більших держав навколо неї", - відзначає він.

На думку аналітиків, незважаючи на те, що багато країн регіону (в тому числі і Україна) намагаються користуватися протиріччями між США і РФ, для Білорусі, яка намагається бути посередником між суперниками, ситуація може скластися не в кращу користь.

Так, Польща прагне розмістити на своїй території військову базу США. Експерти вважають, що якщо така база з'явиться в Польщі, то Росія почне з новою силою тиснути на Білорусь з приводу розміщення там своєї постійної авіабази

До сих пір у Лукашенка виходило протистояти цьому, оскільки така база могла б поставити під загрозу його роль посередника між Росією і Заходом. Але у Москви залишається занадто багато важелів впливу на Мінськ (наприклад, фінансовий або енергетичний), і навряд чи білоруський президент зможе чинити опір вічно.

Детальніше про становище Білорусі та її спроби протистояти тиску Росії читайте в матеріалі "Апострофа": Не Україна: ще одна країна боїться війни за участю Росії.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: СвітЕкс-СРСР