Американський розвідник попередив про плани Кремля "усунути" Порошенко

Росія збирається вплинути на майбутні президентські і парламентські вибори в Україні, в тому числі сподіваючись усунути від влади президента Порошенко.

Про це виступаючи на слуханнях щодо світових загроз Спецкомітету з розвідки Сенату США заявив голова розвідувального співтовариства США Деніел Коутс.

Він підкреслив, що Росія використовує кібер-методи для впливу на майбутні вибори в Україні.

Коутс нагадав, що в Україні в березні 2019 відбудуться президентські вибори а восени - парламентські.

"Велика кількість кандидатів в Президенти України, високий рівень недовіри до політичних еліт і відсутність явного фаворита на виборах створює для [основних] конкурентів президента П.Порошенко, а також менш популярних кандидатів і політичних новачків, можливості впливу на великій мірі невизначений український електорат", - сказано в доповіді.

За інформацією розвідки США, Росія вживає заходів для впливу на ці вибори, застосовує широкий набір інструментів для здійснення впливу та експлуатації вразливостей Києва, пов'язаних з економікою, поширеною корупцією, кіберсферою, і громадським невдоволенням сподіваючись усунути президента Порошенко і обрання нового складу парламенту, який був б в меншій мірі налаштованим проти Росії.

Як повідомляв "Апостроф", розвідслужби США допускають посилення напруження між Росією і Україною в 2019 році, проте не вважають за можливе сценарій повномасштабного вторгнення РФ.