RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Пропагандисти Кремля осоромилися з німецьким фейком про "ренесанс" в Криму

Російські пропагандисти з "РИА Новости" опублікували фейковий матеріал під заголовком "Німецькі ЗМІ повідомили про "ренесанс "російського Криму".

Про це пише The Insider.

Як з'ясувалося, з німецьких ЗМІ в матеріалі було згадано лише одне. І це виявився сайт з краденими заголовками без статей.

У статті сказано, що журналіст німецького видання Der Globus Deutschland Генрі Сент-Джордж розповів про "ренесанс" Криму після возз'єднання з Росією.

На думку автора, відділення півострова від України сталося через відверто антиросійської риторики нової київської влади. Він наголошує, що незважаючи на міжнародний тиск і антиросійські санкції, на думку більшості кримчан, вони "зробили правильний вибір на референдумі в 2014 році".

Сент-Джордж вважає, що Кримська весна призвела до "ренесансу" півострова. Він задався питанням, як тема приналежності Криму співвідноситься із західними цінностями - демократією, правами людини, свободою.

"Якщо ми вважаємо, що наші цінності ведуть нас до гідного рівня життя для всіх, то Крим, ймовірно, можна назвати прикладом руху в правильному напрямку", - уклав він.

Переклад цієї статті також опублікував сайт "ИноСМИ", який належить МІА "Россия сегодня".

Журналісти встановили, що сайт Der Globus Deutschland з'явився два місяці тому, в базі даних SimilarWeb його ще немає.

"Зовні Der Globus Deutschland виглядає як звичайний сайт політичних новин з десятками оновлень в день (правда все - з анонімним автором). Дивацтва починаються при відкритті цих матеріалів: кожен складається всього лише з кількох рядків, причому по стилю вони нагадують підзаголовки статей, але самих статей після них немає", - сказано в матеріалі.

При цьому ні адреси редакції, ні імені редактора, ніяких інших вихідних даних на сайті видання не вказано.

"При найближчому розгляді виявляється, що матеріал Der Globus Deutschland це скопійовані заголовок і підзаголовок статті Кевіна Хагена з Spiegel - без тексту самої статті, без посилань на джерело і без згадування імені автора.

"І точно таким же способом створено більшість матеріалів сайту", - пишуть журналісти.

Стаття про Крим, в свою чергу, була підписана не анонімним редактором, а таким собі Генрі Сент-Джорджем; інших слідів цього автора на сайті не виявлено. Вона була перекладена з англійської, з помилками. В оригіналі стаття опублікована в маловідомому (близько 70 тис. відвідувачів на місяць, переважно з Філіппін, Росії та України) інтернет-виданні EU Reporter, де є ще кілька матеріалів цього автора, багато з яких присвячені Україні і відрізняються промосковської спрямованістю.

"Більше про Сент-Джорджі нічого не відомо і сам факт його існування викликає сумніви", - додали автори розслідування.

Як повідомляв "Апостроф", раніше на Кремль ТВ видали новий фейк про "звірства" ЗСУ на Донбасі.