Ми просто витратний матеріал: лікар розкрила деталі порятунку опромінених радіацією під Архангельськом

В Архангельську, РФ, лікарів місцевої лікарні не попередили про витік радіації, коли вони надавали допомогу постраждалим під час вибуху в місті Северодвинськ.

Про це написала місцевий лікар на одному з сайтів Архангельська.

Вона зазначила, що спочатку потерпілим неправильно надавали допомогу, оскільки не знали про радіацію. У зв'язку з цим з великою ймовірністю лікарі також могли опромінитися.

"Працюю в обласній лікарні лікар - пульмонолог ... Те що я вчора почула на загальних зборах лікарні, про те як наші колеги не маючи засобів захисту, що не попереджені про радіацію, намагалися врятувати цих хлопців, і про те що дозиметричний контроль постраждалих був порушений - бо перевірено було тільки гамма-випромінювання, а інші види випромінювання (бета, нейтронне, що представляють небезпеку для здоров'я) не перевірені (зі слів не було дозиметрів), а дезактивація проводилася за фактом в приймальному відділенні персоналом без засобів захисту - розумію одне - ми просто витратний матеріал", - заявила вона.

Лікар зазначила, що на відміну від колег не підписувала ніяких документів про нерозголошення інформації і висловила своє обурення діями влади.

"Не знаю хто в цьому винен, і кого треба покарати, оскільки представники МОЗ не змогли нам нічого пояснити і самі не знають, як так вийшло, то кінців не знайти. Так як я не приймала участі в безпосередній допомозі постраждалим, ніяких паперів про нерозголошення я не підписувала", - додала жінка.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в соцмережах з'явилася інформація про евакуацію людей з селища Ненокса Архангельської області, поряд з яким 8 серпня стався вибух на морському військовому випробувальному ракетному полігоні.