RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Загострення між Росією і Білоруссю: Лукашенко пригрозив Кремлю несподіваним кроком

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про те, що в разі недопоставок в країну нафти, Мінськ готовий почати відбір з транзитної труби.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "БелТА".

Лукашенко зазначив, що Білорусь піде на такий крок в разі, якщо Росія не виконає поставки в "затвердженому обсязі" в два мільйони тонн в місяць.

"Я нікого не шантажував, сказав: якщо з Росії не буде поставлено нафту в потрібних обсягах (в січні вони поставили всього 500 тис. тон - 1,5 млн тони недопостачали), ми почнемо відбір з транзитної труби. Через країну на Захід і для Білорусі прокачується 70 млн тон нафти. І вони не мають ніяких проблем. Ми сумлінно, чесно качаємо цю нафту", - говорить президент Білорусі.

Він також нагадав, що Росія досі не компенсувала витрати за постачання забрудненої нафти в квітні минулого року.

"Пам'ятайте влітку брудну нафту? До сих пір не розрахувалися за це, хоча у нас вийшло з ладу обладнання в Мозирі, Новополоцьк постраждав і нафтопровід "Дружба". Тому, якщо не поставлять в лютому, будемо до 2 млн тонн добирати", - заявив Лукашенко.

Крім того, за його словами, Білорусь опрацьовує питання поставок нафти з ЄС реверсом по одній з гілок нафтопроводу "Дружба".

"Ми зараз з Гданська (купимо у Саудівської Аравії, Еміратів, Сполучених Штатів Америки) поставимо по трубі. Тоді вже не Росія буде по ньому поставляти нафту на Захід, а Білорусь качати з Європи", - підкреслив глава Білорусі.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Олександр Лукашенко заявив, що Росія навмисно завищує для Білорусі ціни на енергоносії з метою політичного тиску.