RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Путін потрапив у пастку: політолог вказав на важливий нюанс з карантином в Росії

Російський політолог Дмитро Орєшкін назвав чинники, які заважають президенту РФ Володимиру Путіну продовжити карантин, послабивши його.

Про це Дмитро Орєшкін розповів в інтерв'ю "Апострофу".

"У Путіна серйозна проблема і дуже вузький коридор можливостей. Йому не можна продовжувати гальмувати, тому що економіка сяде. Плюс до всього, ще й нафтова криза - грошей зовсім немає. З іншого боку, не можна виходити з карантину, тому що підскочить число хворих. Але Путін в цьому випадку ризикнув, взяв на себе відповідальність, хоча частково звалив її на губернаторів, сказавши їм, що вони можуть виходити з карантину за своїм рішенням. Але якщо сплеск захворювання трапиться, відповідальність ляже на Путіна", - зазначив політолог.

Орєшкін також розповів, як вихід з карантину пов'язаний з референдумом в РФ. Він пояснив, що після падіння нафти і коронавірусу третя проблема - а для Путіна вона перша - це оновлення термінів. Він сам протягнув через конституційний суд то, що прийняти поправки можна тільки через народне голосування. З кожним місяцем ситуація погіршується. Люди роздратовані. Економіка буде відновлюватися повільно. Через два місяці економічна ситуація буде гірше, ніж зараз. Надія на те, що в подальшому ситуація виправиться, досить ілюзорна.

"Тому Путін зважився роздавати гроші і з цього можна зробити висновок, що він готується до голосування по конституції. Правило таке - якщо хочеш соціальної підтримки, дай грошей народу за 2-3 місяці до виборів, щоб він встиг ними скористатися. А значить, вони ціляться на червень-липень. Взагалі, у Путіна всі варіанти досить важкі. Якщо відкладати референдум - по ньому ударять проблеми економічної кризи, не відкладати - вони зіткнуться з проблемами епідеміологічного кризи", - додав політолог.

На думку Орешкіна, влада Росії хоче зробити це голосування рутинним, непомітним, щоб було поменше шуму і обговорення, тому що чим більше галасу, тим більше охочих буде голосувати проти.

"Швидше за все Кремль влаштує голосування віддалено, по інтернету. Це зручніше - і не важливо, що будуть літні місяці і завжди можна буде додати собі голосів", - резюмував політолог.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Путін виявився слабеньким, у нього з'явився серйозний суперник - Дмитро Орєшкін.