RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

За два повідомлення у чаті: у Росії винесли перший вирок за "фейки" про війну в Україні

Росія веде війну з Україною у всіх напрямках - крім повномасштабного вторгнення в країну та активних бойових дій, у РФ обмежують свободу слова та карають за правду. Так, всього за два неугодні владі повідомлення в чаті громадянин РФ отримав штраф у мільйон рублів.

Про це повідомляє "Медуза".

Перший вирок "за поширення інформації про війну проти України" ухвалили підприємцю із забайкальського селища Олов'яна Петру Мильникову. Ще до війни в Україні, 2019 року, чоловік створив чат у Viber під назвою "Ми живемо на руїнах". Метою листування було обговорення проблем, які є у рідному селищі, а після 24 лютого там переважно обговорювали війну – учасники висловлювали свою думку, жартували над владою. На даний момент у чаті 143 особи – частина людей вийшла з початком війни, ще кілька десятків – після порушення кримінальної справи.

Мильников наголосив, що у його чаті не було цензури, там є і ті, хто за главу РФ Володимира Путіна, і ті, хто проти.

Чоловіка затримали за публікацію двох документів, які раніше і так уже були поширені у мережі. У першому йшлося про те, що трупи загиблих російських військових спалюватимуть. А у другому – що на війну забиратимуть найідейніших хлопців із так званої юнармії, як тільки їм виповниться 18 років.

"Оскільки саме по собі наше селище невелике, то в чаті були і поліцейські, і місцевий прокурор, і ФСБшники. Думаю, якраз один із них і завів цю справу. Документи я опублікував 5 березня, а десь числа 15-го мені повідомили знайомі, що я вже "знаходжуся в розробці". Що я мало не перший у списках і за мною скоро прийдуть. Звідки вони мали цю інформацію, мені не відомо", - розповів Мильников.

Чоловіка було затримано 28 березня дорогою на роботу – до Міністерства оборони, де він займався тепломережами.

"Дорогу перекрив поліцейський уазик, у якому були співробітники ФСБ – двоє в масці і один без. Вони попросили мене пройти з ними і заштовхали в машину. Там одразу ж кинули на підлогу. Кричали, питали, кому я перекидаю гроші, кого фінансую, що публікую. Я кричав на них у відповідь, тому що говорили вони повну дурню. Після цього мене повезли до будинку і провели обшук: шукали техніку, забрали флешки, один комп'ютер та телефони", - згадав росіянин.

Чоловіка змусили записати відео, в якому він "кається у скоєному". Паралельно цьому, йому дали державного адвоката, від послуг якого росіянин відмовився і написав щире зізнання.

Наприкінці травня суд визнав Мильникова винним та призначив штраф – один мільйон рублів (475,8 тис. грн. або $16,2 тис.).

"Прокурор після суду вийшов і сказав: "Один ти тут нічого не зробиш". Він говорив, що революції в РФ бути не може, але так думали і в царській Росії, а потім революцій було дві", - резюмував засуджений за "фейки" про війну російський підприємець

Він додав, що планує подавати апеляцію, щоб зменшити суму штрафу. При цьому нікуди їхати чи тікати з країни не буде.

Раніше ми писали, що у РФ показують фейкові карти вторгнення в Україну.