RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Навіть свою отруту не могли зробити: Росія купувала сировину для "Новачка" у Німеччині

Влада Німеччини підозрює німецькі компанії Riol Chemie і RR Rhein Reserve у тому, що вони могли без відповідного дозволу постачати до Росії отруйні субстанції. Серед них могли бути й хімікалії, що служать основою для виробництва хімічної та біологічної зброї - такої, як гірчичний газ (іприт) та "Новачок".

Про це пише DW.com.

Уточнюється, що хімікалії для створення "Новачка" та іприту могли експортувати у мізерних обсягах, зокрема, на підприємство "Хіммед" у Москві.

На сайті російської компанії вказується, що вона є "офіційним дистриб'ютором найбільших світових виробників реактивів та обладнання для лабораторій" та "активно співпрацює з багатьма російськими та зарубіжними партнерами в галузі постачання хімічних реактивів, фармацевтичних субстанцій, обладнання, витратних матеріалів".

В той же час, назва компанії Riol Chemie GmbH в оприлюдненій на сайті вибірці основних партнерів "Хіммеда" не значиться.

Разом з тим, у березні 2022 року "Нова газета"опублікувала розслідування, згідно з яким "Хіммед" є постачальником матеріалів для спецлабораторій Міноборони РФ та ФСБ.

Деякі хімікалії, які Riol Chemie могла постачати російському закупівельнику, є так званими товарами подвійного призначення. Тобто вони можуть використовуватися як для мирних, так і для військових цілей.

Як повідомляв "Апостроф", раніше розробник бойової отруйної речовини "Новачок" Віл Мірзаянов звернувся з вибаченнями до російського опозиційного політика Олексія Навального, якого отруїли в Росії в 2020 році.