RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Економіка РФ йде в піке: як "приватизувати" пенсійні накопичення росіян

Що і як би не говорили кремлівські пропагандисти, західні санкції перемелюють економіку Росії – про це свідчать дані секретної доповіді, підготовленої для уряду РФ. При цьому повною мірою ефект від санкцій настане протягом найближчих кількох років, а їх наслідки країна-агресор відчуватиме до кінця поточного десятиліття.

"Апостроф" з'ясовував, що очікує на російську економіку надалі і чи зможе Кремль фінансувати війну проти України.

Проблеми в Росії відчуваються вже сьогодні. Громадяни скаржаться на зростання цін, при цьому не лише на імпортні, а й на вітчизняні товари. Дані соцопитувань, навіть найбільш ангажованих, показують, що росіяни дедалі менше цікавляться ходом "спеціальної воєнної операції", як в РФ називають війну проти України, і все більше звертають увагу на внутрішні проблеми країни, більшість з яких так чи інакше пов'язані з економікою.

Уряд Росії шукає різні способи наповнення бюджету, який за підсумками року, як очікується, буде дефіцитним, хоча ще кілька місяців тому він виконувався, хай і зі скороченням, але з профіцитом.

"Хоча вони собі намалювали плановий профіцит бюджету 1,3 трильйона рублів (21,5 мільйона доларів) на 2022 рік, у вересні Мінфін Росії терміново повертається до запозичень через ринок облігацій федеральної позики - вперше з початку війни в Україні", - сказав у коментарі "Апострофу" економіст, член Ради Національного банку України Віталій Шапран.

Також влада країни-агресора намагається всіма способами пожвавити економіку, яка стрімко йде в рецесію.

Одним із таких способів стала пропозиція російського Мінфіну провести так звану "приватизацію" пенсійних накопичень громадян.

"Йдеться про гроші, які до 2014 року зі страхового тарифу в 22% становили так звану накопичувальну частину пенсії. Нею можна було розпоряджатися вільніше, ніж страховою, наприклад, перевести в недержавний пенсійний фонд для підвищення прибутковості. Але з того моменту діє мораторій на формування таких заощаджень, і важливо, що наприкінці минулого року його продовжили до 2024 року", - розповів виданню аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак.

За його словами, плани щодо "приватизації пенсійних накопичень" спрямовані на стимулювання економіки та інвестиційної активності населення. Людям нададуть опцію вкладення у різні фінансові структури чи будівельні проекти.

"Це - ніщо інше, як спроба влити додаткові гроші, завдяки яким підвищиться попит на якісь об'єкти нерухомості, акції або індекси Росії", - пояснив експерт.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Коли проблеми здаватимуться успіхами: що чекає на Росію в 2023 році.