RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Світ

Новини

20 вересня

Всі новини

Портников розкрив хитрість УПЦ МП щодо її "розриву" з російською церквою

Українська православна церква Московського патріархату у 2022 році фактично імітувала свій розрив з підконтрольною очільнику Кремля Володимиру Путіну Російською православною церквою.

Про це розповів журналіст Віталій Портников у своєму блозі на YouTube.

За його словами УПЦ МП вписала у своєму новому статуті роль РПЦ як її фактичного куратора у світовому православ'ї.

"Впевнений, що зараз очільники УПЦ МП будуть доводити, що цей закон взагалі їх не стосується, тому що, мовляв, вони ухвалили рішення про розрив взаємин з російською православною церквою ще у 2022 році на соборі, де було заявлено про самостійність УПЦ МП. Але до цього часу ніхто не бачив навіть статуту УПЦ МП. Ба більше, в цьому статуті є посилання на грамоту московського патріарха і підкреслено, що зв'язок зі світовим православ'ям підтримується за посередництва РПЦ", - розповів він.

Фото: патріарх РПЦ Кирило і митрополит УПЦ МП Онуфрій

Журналіст зазначив, що статус УПЦ МП як православної церкви міг бути поставлений під сумнів, адже очільники церкви, синхронно з РПЦ, відмовлялися спілкуватися з головою світового православ'я після надання Україні Томосу і подальшого створення Православної церкви України.

"Українська православна церква Московського патріархату, втім як і Російська православна церква, розірвала взаємини зі світовим православ'ям, бо відмовилася від контактів із вселенським патріархом Варфоломієм після того, як він надав Томос українським вірянам для створення незалежної автокефальної церкви на українській землі", - заявив Віталій Портников.

Раніше Верховна рада України ухвалила законопроєкт "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій", який суттєво обмежує діяльність УПЦ МП в Україні, і накладає на неї зобов'язання щодо надання доказів про відсутність зв'язків з РФ.