RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Світ

Новини

19 вересня

Всі новини

Символ російського імперіалізму - чому назву монети "копійка" вважають московською

Назва монет "копійка" має суто російське історичне походження і пов'язана з кривавими завоюваннями московських царів.

Про це розповів історик, офіцер ЗСУ Олександр Алфьоров в блозі на YouTube.

"Копійка – це частина рубля, позначає рубльовий простір, там, де ходить рубль – Російська Федерація, Білорусь, Придністров'я. Копійка – це ворожа назва. Зокрема, слово "копійка" походить від зображення на московський срібній монеті "ездца з копием" (наїзника зі списом)", - розповів історик.

При цьому, в Новгороді "копійка" не була оригінальною назвою монети, адже там на срібняках був зображений наїзник з шаблею – і відповідно, там вони називалися "сабляница". Проте, після походу московських військ Івана Грозного на Новгород, коли була вирізана приблизно третина місцевого населення (до 15 тисяч осіб), а решту спіткали голод та хвороби, і після фактичного знищення місцевої економіки, там була запроваджена московська "копійка".

"Копійка – не від слова "накопичувати", а від назви московської монети. Тож, ми дерусифікуємося, а копійка до гривні – це просто якась пародія", - зазначив Олександр Алфьоров.

Як розповідав "Апостроф", рішення запровадити в Україні монету під назвою "копійка" було прийнято президентом Леонідом Кравчуком в 1992 році, при цьому пропонувалися назви "шаг", "різана", "сота" тощо.

2 вересня 2024 року очільник Національного банку України запропонував повернути українським монетам назву "шаг", і тим самим позбутися російського економічного контексту.