RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

ОАЕ запустили першу атомну електростанцію в арабському світі

Об'єднані Арабські Емірати запустили першу атомну електростанцію в арабському світі, яка побудована на узбережжі Перської затоки на схід від Катару - в експлуатацію введено один з чотирьох реакторів електростанції "Барака", де використовується південнокорейська технологія концерну КЕРСО.

Про це повідомляє ВВС.

Очікувалося, що завод відкриється в 2017 році, але запуск неодноразово відкладався через різні проблеми безпеки.

ОАЕ вкладають значні кошти в сонячну енергію, що є основним джерелом енергії в Перській затоці. Тому деякі експерти в галузі енергетики поставили під сумнів доцільність електростанції "Барака". Вони стверджують, що сонячна енергія чистіша, дешевша і має більше сенсу в регіоні, який страждає від політичної напруженості і тероризму.

У минулому році Катар, який є серйозним регіональним конкурентом ОАЕ і Саудівської Аравії, назвав АЕС "Барака" "кричущою загрозою миру і навколишньому середовищу в регіоні".

За словами доктора Пола Дорфмана, який є керівником міжнародної ядерної Consulting Group, "напружена геополітична обстановка в Перській затоці робить ядерне питання більш спірним в цьому регіоні, ніж в інших місцях, оскільки нова атомна електростанція забезпечує можливість розробки і створення ядерної зброї".

Вчений з Лондона також підкреслив небезпеку радіоактивного забруднення в Перській затоці. АЕС "Барака" була розроблена еміратського корпорацією з ядерної енергії (ENEC) і Корейською електроенергетичною корпорацією (KEPCO). Енергія буде генеруватися 1400-мегаватними реакторами з водою під тиском.

У той же час Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) - основний наглядовий орган в атомній галузі - відзначило ОАЕ, заявивши, що енергоблок № 1 "досяг своєї першої критичності", тобто генерації ланцюгової керованої реакції поділу.

"Це важлива віха в комерційних операціях і виробництві чистої енергії. МАГАТЕ підтримує Об'єднані Арабські Емірати з самого початку їх ядерної енергетичної програми", - йдеться в повідомленні організації в Twitter.

Лідер Абу-Дабі, наслідний принц Мухаммед бен Заїд ан-Нахайян, назвав запуск АЕС в своєму привітанні "новою ерою в дорожній карті сталого розвитку".

Як повідомляв "Апостроф", 17 червня на пленарному засіданні ВРУ було оголошено про створення міжфракційного депутатського об'єднання "За розвиток атомної енергетики".